OVO ĆE RAZBESNETI IZRAELCE: Blinken im poručio šta je JEDINO MOGUĆE kad poraze Hamas


IZVOR: Republika - 01.11.2023 | 08:27


Izrael je ove nedelje ušao u severna predgrađa Gaze kao i u čuvene tunele Hamasa koji se prostiru ukupnom dužinom od oko 300 kilometara

Foto: Tanjug/AP
OVO ĆE RAZBESNETI IZRAELCE: Blinken im poručio šta je JEDINO MOGUĆE kad poraze Hamas

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je pred Kongresom da bi "revitalizovane" palestinske vlasti trebale da ponovo preuzmu kontrolu nad Gazom ako Izrael uspe u svom cilju da uništi Hamas.

Blinken je dodao da bi regionalni partneri i međunarodne agencije mogle da odigraju privremenu ulogu.

Stav izrečen u svedočenju pred Komitetom za izdvajanja Senata je prvi put da je administracija predsednika SAD Džoa Bajdena javno izjavila da želi da se Palestinska samouprava vrati u Gazu nakon što je privatno iznela tu ideju s regionalnim partnerima od izbijanja rata Izraela i Hamasa.

Hamas je izbacio Paletinsku samoupravu iz Gaze 2007. godine nakon što je osvojio veći broj glasova na izborima u enklavi godinu dana pre. Izbori nakon toga više nisu održavani, prenosi Klix.ba.

- U nekom trenutku, ono što bi imalo najviše smisla bilo bi da efikasna i revitalizovana Palestinska uprava ima upravljanje i na kraju bezbednosnu odgovornost za Gazu - rekao je Blinken na saslušanju u Senatu.

Predložio je i korake kako doći do tog cilja.

- Možete li tamo stići u jednom koraku, veliko je pitanje koje moramo razmotriti. A ako ne možete, onda postoje drugi privremeni aranžmani koji mogu da uključe niz drugih zemalja u regionu. To može uključivati ​​međunarodne agencije koje bi pomogle u obezbeđivanju i sigurnosti i upravljanja - rekao je Blinken.

Dodao je da ne može doći do vraćanja statusa kvo s Hamasom koji upravlja Pojasom Gaze.

- Takođe ne možemo imati, a Izraelci su sami izašli s ovim predlogom, da Izrael upravlja ili kontroliše Gazu - kaže Blinken.