ŠTA ĆE SAD? Oligarsima bliskih Putinu ZAPLENJENA IMOVINA! Evo zašto im je poručeno da DALJE NEĆE MOĆI


IZVOR: Republika - 06.10.2023 | 14:31


Sudska odluka se odnosi na 20 kompanija i finansijskih i kreditnih institucija koje oligarsi iz Kremlja poseduju kao krajnji korisnici ili preko kontrolisanih ofšor kompanija

Foto: YouTube/Printscreen/Sputnik Srbija | Спутњик Србија
ŠTA ĆE SAD? Oligarsima bliskih Putinu ZAPLENJENA IMOVINA! Evo zašto im je poručeno da DALJE NEĆE MOĆI

Sud u Ukrajini zaplenio je imovinu i korporativna prava koja pripadaju sankcionisanim ruskim oligarsima Mihailu Fridmanu, Petru Avenu i Andreju Kosogovu, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine.

Kako je naveo SBU, pomenute osobe su "deo svite" predsednika Rusije Vladimira Putina i uključene su u "šeme" finansiranja velikih razmera ruske oružane agresije, prenosi Ukrinform.

Sudska odluka se odnosi na 20 kompanija i finansijskih i kreditnih institucija koje oligarsi iz Kremlja poseduju kao krajnji korisnici ili preko kontrolisanih ofšor kompanija.

Vrednost oduzetih korporativnih prava je više od pola milijarde evra. Među blokiranom imovinom su finansijska i osiguravajuća društva, kompanije za mobilne komunikacije i informatiku, kao i fabrike mineralne vode.

- Zaplena ove imovine onemogućiće ruskim vlasnicima da je prepišu fiktivnim licima kako bi se izbeglo dalje prebacivanje imovine - navodi se u saopštenju.

SBU je u septembru optužila ruskog oligarha Fridmana zbog sumnje da je finansirao akcije usmerene na nasilnu promenu i rušenje ustavnog poretka, uzurpaciju državne vlasti, promenu teritorije ili državne granice Ukrajine.