"EVROPSKA UNIJA SE USKORO ŠIRI" Nemačka ministarka spoljnih poslova najavila ove nove granice


IZVOR: Republika - 03.10.2023 | 00:02


Nemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok, izrazila je na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije ambiciju da EU uskoro proširi svoju teritoriju od Lisabona do Luganska.

Foto: Tanjug/AP
"EVROPSKA UNIJA SE USKORO ŠIRI" Nemačka ministarka spoljnih poslova najavila ove nove granice

"Budućnost Ukrajine leži u Evropskoj uniji, u našoj zajednici slobode. I uskoro će se protezati od Lisabona do Luganska", izjavila je Berbok.

U odgovoru na ovu izjavu, zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, ironično se osvrnula na Berbokovu izjavu i navela da li EU ulazi u Ukrajinu ili se ministarka zaboravila okrenuti za 360 stepeni.

Foto: Tanjug/AP

Analena Berbok

 

Važno je napomenuti da je Berbok ranije u februaru 2023. godine na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji izjavila da Moskva može usrećiti ceo svet ako promeni svoju politiku za 360 stepeni, ne uzimajući u obzir da se okretanjem za 360 stepeni doslovno vraćamo na početno mesto.

U junu iste godine, Ukrajina je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji nakon što je predsednik Vladimir Zelenski potpisao molbu za ulazak zemlje u EU. Ipak, kako bi započeli pregovore o članstvu, Kijev treba ispuniti niz uslova.