ZELENSKI PRITISNUT SA SVIH STRANA, NAUMIO ONO NEMOGUĆE! Predsednik Ukrajine pod velikim pritiskom - kontrolišu mu svaki potez


IZVOR: Republika - 29.09.2023 | 19:31


Povodom ove situacije oglasio se bivši britanski diplomata.

Foto: Tanjug/AP
ZELENSKI PRITISNUT SA SVIH STRANA, NAUMIO ONO NEMOGUĆE! Predsednik Ukrajine pod velikim pritiskom - kontrolišu mu svaki potez

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je postao talac ultranacionalista koji kontrolišu svaki njegov potez, smatra bivši britanski diplomata Alister Kruk.

 

Kako je Kruk naglasio u intervjuu YT kanalu Judging Freedom, Zelenski je u sličnoj poziciji u pogledu zapadnih zemalja koje traže njegov odlazak, aktivno se zalažući za održavanje predsedničkih izbora u Ukrajini.

- Rečeno mi je da će pokušati da pređe na mnogo veću predsedničku ulogu kako bi imao punu moć i više ne bi bio toliko zavisan od, da tako kažem, političkih struktura Ukrajine ispod sebe. Ne znam da li je to moguće – nisam siguran da je moguće – ali izgleda da je pod velikim pritiskom Vašingtona, koji kaže da mora da ode, a da se odlazak vrši putem izbora. I nemam pojma koga će gurnuti da zauzme njegovo mesto. Pretpostavljam da će, ako Toni Blinken i Viktorija Nuland donesu odluku, progurati ultranacionalistu pre nego umerenog političara - ali ovo je samo spekulacija sa naše strane - kazao je Kruk.