SUNAK ZABRANJUJE PSE UBICE IZ AMERIKE! Opasna rasa rastrgla nekoliko ljudi, odgovorna za čak pola svih smrtonosnih napada!


IZVOR: Republika - 16.09.2023 | 11:33


Britanski premijer Riši Sunak najavio je u petak planove za zabranu pasa američkih bulija XL do kraja ove godine, nakon što je još jedan čovek ubijen u četvrtak u napadu ovih pasa.

Foto: Shutterstock
SUNAK ZABRANJUJE PSE UBICE IZ AMERIKE! Opasna rasa rastrgla nekoliko ljudi, odgovorna za čak pola svih smrtonosnih napada!

Ova najava dolazi nedelju dana nakon što su psi ove pasmine bili uključeni u napad na 11-godišnju devojčicu u engleskom gradu Birminghamu.

Premijer Sunak je istakao da deli zabrinutost nacije zbog niza ozbiljnih napada pasa, ističući da se ne radi samo o pojedinačno loše dresiranim psima, već o obrascu ponašanja koji više ne može biti tolerisan.

U četvrtak, muškarac je ubijen u središnjoj Engleskoj u napadu u kojem je učestvovao osumnjičeni pas američki buli XL. Policija je privela muškarca pod sumnjom za ubistvo iz nehata.

Foto: Tanjug/AP

Riši Sunak

Prema podacima kampanje Bully Watch, koja se zalaže za zabranu prodaje i uzgoja ovih pasa, pasmina američkih bulija XL je odgovorna za više od polovine svih smrtonosnih napada pasa u Britaniji prošle godine.

Američki buli XL potiču od ukrštanja američkog pit bul terijera i američkog staford terijera i prvi su se pojavili u Ujedinjenom Kraljevstvu oko 2014. ili 2015. godine. Njihov broj se rapidno povećava poslednjih godina.

Premijer Sunak je sada zatražio od policije i stručnjaka da definišu pse američkih bulija XL, a sledeći korak je donošenje zabrane do kraja godine.

Mnoge britanske organizacije za zaštitu životinja, uključujući RSPCA, izrazile su svoje sumnje u vezi sa zabranom određenih pasmina pasa, ističući da to nije rešenje.

Foto: pixabay.com

pas

Prema britanskim zakonima o opasnim psima, posedovanje rasa kao što su američki pit bul terijer, japanska tosa, argentinska doga, brazilski pas tipa mastif i drugi psi sa sličnim karakteristikama, zajedno sa njihovim mešancima, je protivzakonito.

Niz napada pasa američkih bulija XL u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući smrtonosne ishode, dodatno je podstakao vlasti na razmatranje ove zabrane, javili su strani mediji.

BONUS VIDEO: