"NERAZUMNO I GLUPO": Lukašenko odgovorio na zahtev Poljske i baltičkih zemalja da IZBACI Vagner iz Belorusije, EVO ŠTA IM JE PORUČIO


IZVOR: Republika - 31.08.2023 | 15:13 >> 15:22


Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da su zahtevi Poljske i baltičkih država za povlačenje plaćeničke grupe "Vagner" iz Belorusije "nerazumni i glupi".

Foto: Tanjug/AP
"NERAZUMNO I GLUPO": Lukašenko odgovorio na zahtev Poljske i baltičkih zemalja da IZBACI Vagner iz Belorusije, EVO ŠTA IM JE PORUČIO

On je na sednici Saveta bezbednosti ocenio da te zemlje "šire histeriju" zbog prisustva "Vagnera" na teritoriji Belorusije. Ukazao je na to da te zemlje istovremeno povećavaju vojne budžete i raspoređuju velike vojne formacije na granice sa Belorusijom, kao i da su u Poljskoj i na Baltiku, koje su članice NATO-a, stacionirane strane trupe, prenosi Belta.

"Odgovor je jednostavan: ni u Poljskoj, ni u Litvaniji, ni u drugim baltičkim državama ne bi trebalo da postoji nijedan strani vojnik.Onda možemo da razgovaramo i o prisustvu vojnika iz drugih zemalja ovde.To su u nerazumni i glupi zahtevi", poručio je Lukašenko.

Grupa "Vagner", čiji je lider Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći u Rusiji prošle nedelje, premestila je neke od svojih boraca u Belorusiju prema dogovoru postignutom uz posredstvo Lukašenka nakon pobune u junu.

Poljska i njeni susedi vide prisustvo "Vagnera" u Belorusiji kao bezbednosnu pretnju, a Varšava je kao odgovor rasproedila neke od svojih trupa na istoku prema beloruskoj granici.

Pored toga, Varšava je u aprilu objavila odluku da suspenduje svoje obaveze iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi u odnosu na našu zemlju, iako je to zapravo poslednji pravno obavezujući međunarodni dokument u oblasti kontrole naoružanja. „Ovo je već opasan korak i treba da stalno podsećamo rukovodstvo Poljske na to – kako se njihove odluke ne bi vratile da ih povrede“, rekao je beloruski lider.

„Kako da odgovorimo na ovo? O obučavanju naše samoprognane opozicije na svojoj teritoriji za vojni puč u Belorusiji da i ne govorim. Želim još jednom da upozorim da nećemo oklevati da odgovorimo. Mada, svaka čast, naši samoprognani opozicionari u Poljskoj, Litvaniji i posebno u Ukrajini razumeju za šta se koriste“, dodao je predsednik.

BONUS VIDEO: