PUTIN ŠALJE ORUŽJE U SVEMIR: Program unapređenja ruske vojske uteruje strah u kosti


IZVOR: Republika - 26.02.2018 | 19:36


Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je revolucionarni program naoružavanja Ruske Federacije kojim će ta zemlja svoje vojne kapacitete imati čak i u svemiru, a u upotrebu će staviti i robote, preciznu municiju, dronove koje dosad nije imala, kao i osposobljavanje protivraketnog sistema S-500.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Odlučan: Vladimir Putin

To je potvrdio zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin istakavši da će se program razvijati u periodu od 2018. do 2028, a da će u njega biti uloženo 275,5 milijardi evra.

Rogozin: Nećemo ignorisati širenje vojnog potencijala NATO, kao ni američku koncepciju globalnog napada i nameru da se oružje rasporedi u svemir

- Predsednik je potpisao dokument i zasad je sprovedena sveobuhvatna procena oružja i tehnike u borbenim uslovima, kao i efikasnost borbene upotrebe novih sistema i kompleksa u ekstremnim spoljnim uslovima. U taj proces je ukupno bilo uključeno više od 200 vrsta oružja i tehnike - istakao je Rogozin i otkrio da se deo novog programa posebno usmerava na razvoj robotike, sistema za izviđanje, udarne i bespilotne letelice, protivraketnu zaštitu aviona, preciznu municiju i slično.

On je obelodanio da će Rusija svoje kapacitete širiti i van granica Zemlje, kada je govorio o stalnom razvijanju novih sistema naoružanja na Zapadu, naglasivši da će Moskva na to adekvatno odgovoriti.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Dmitri Rogozin

- Nećemo ignorisati širenje vojnog potencijala NATO, kao ni američku koncepciju globalnog napada i nameru da se oružje rasporedi u svemir - rekao je on.

Novi ruski program će, pišu mediji, uključivati i protivvazdušne raketne sisteme S-500, petu generaciju borbenog aviona su-57, tenkove armata i oklopna vozila.

275,5 milijardi evra Moskva ulaže u novi program

- Verujte, imaćemo odgovor na sve - poručio je još jednom Rogozin i izneo podatke da je udeo moderne opreme u ruskim oružanim snagama porastao i da će uskoro iznositi 70 odsto u ukupnom naoružanju do 2021.

- Zamenili smo od 2014. ukrajinske proizvode u više od 100 modela naoružanja i vojne tehnike - naveo je Rogozin.