AMERIKANCI ĆE SE PONOVO VAKCINISATI? Bela kuća kreće u borbu protiv novog talasa KORONE, proizvođači pripremili cepiva protiv sojeva ERIS i FORNAK


IZVOR: Republika - 21.08.2023 | 12:20


Bajdenova administracija planira da pozove sve Amerikance da ove jeseni dobiju dopunsku vakcinu protiv koronavirusa kako bi se suprotstavili novom talasu infekcija , rekao je zvaničnik Bele kuće u nedelju.

Foto: Tanjug/ M. Milivojević
AMERIKANCI ĆE SE PONOVO VAKCINISATI? Bela kuća kreće u borbu protiv novog talasa KORONE, proizvođači pripremili cepiva protiv sojeva ERIS i FORNAK

Zvaničnik je rekao da, iako Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izveštavaju o porastu infekcija i hospitalizacija zbog virusa, ukupni nivoi ostaju niski.

Moderna je u četvrtak saopštila da su početni podaci pokazali da je njena ažurirana vakcina protiv COVID-19 efikasna protiv podvarijanti „Eris“ i „Fornak“ kod ljudi.

Moderna i drugi proizvođači vakcina protiv COVID-19 Novavaks, Fajzer i nemački partner Bioteč kreirali su verzije vakcina usmerenih na podvarijantu KSBB.1.5.

U očekivanju odobrenja zdravstvenih regulatora u Sjedinjenim Državama i Evropi, kompanije očekuju da će ažurirane vakcine biti dostupne u narednim nedeljama za jesenju sezonu vakcinacije.

„Mi ćemo ohrabrivati sve Amerikance da uzmu te lekove za pojačavanje, pored vakcina protiv gripa i RSV“, rekao je zvaničnik, misleći na respiratorni sincicijalni virus.

Nova podvarijanta virusa je nezvanično nazvana Eris, pripada porodici korona omikron, EG.5. Ona je potvrđena u 51. zemlji sveta. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je nedavno ovu varijantu virusa "varijantom od interesa". Ona je sada dominantna podvrsta u Sjedinjenim Državama i Kini, a ima je i u mnogim evropskim zemljama, kao što su Grčka, Britanija, Austrija, Španija i Portugal.

BONUS VIDEO: