"KAD LOŠI MOMCI IMAJU PROBLEME...": Bajden ponovo vređa Peking, proglasio Kinu TEMPIRANOM BOMBOM


IZVOR: Republika - 11.08.2023 | 08:07


Američki predsednik Džo Bajden nazvao je Kinu "tempiranom bombom" zbog ekonomskih izazova sa kojima se ta zemlja suočava.

Foto: Tanjug/AP
"KAD LOŠI MOMCI IMAJU PROBLEME...": Bajden ponovo vređa Peking, proglasio Kinu TEMPIRANOM BOMBOM

"Imaju neke probleme. To nije dobro, jer kada loši momci imaju probleme, oni rade loše stvari", rekao je Bajden na političkom skupu u saveznoj državi Juta, prenosi Rojters.

On je dodao da je Peking u nevolji, napomenuvši da ne želi da povredi Kinu, već da želi racionalan odnos sa tom zemljom.

Njegove izjave se odnose na to što je kineska ekonomija pala u deflaciju, navodi britanska agencija i dodaje da Kina možda ulazi u eru mnogo sporijeg ekonomskog rasta, sa stagnirajućim potrošačkim cenama i platama.

Američki predsednik je u sredu potpisao izvršnu naredbu kojom je zabranio određena američka ulaganja u Kini u sektoru poluprovodnika i mikroelektronike, sektoru kvantne informacione tehnologije i u domenu određenih sistema veštačke inteligencije. Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova su poručili da odluka SAD ozbiljno krši principe tržišne ekonomije i fer konkurencije.

"Ovo je čin koji podriva međunarodni ekonomski i trgovinski poredak, destabilizuje globalne lance snabdevanja i šteti interesima i Kine i SAD i globalne poslovne zajednice", navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva. 

BONUS VIDEO: