ČLANICA NATO PAKTA OBUSTAVILA RAD AMBASADE U MOSKVI! Demonstrativno skinuta zastava - oglasilo se rusko ministarstvo!


IZVOR: Republika - 01.08.2023 | 21:27


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da takav potez Islanda uništava saradnju između zemalja.

Foto: Tanjug/AP
ČLANICA NATO PAKTA OBUSTAVILA RAD AMBASADE U MOSKVI! Demonstrativno skinuta zastava - oglasilo se rusko ministarstvo!

Island je postao prva članica NATO-a koja je formalno obustavila rad svoje ambasade u Rusiji, objavio je danas Skaj njuz.

- Trenutna situacija jednostavno ne čini održivim da mala služba spoljnih poslova vodi ambasadu u Rusiji - rekla je šefica diplomatije Islanda Tordis Gilfadotir.

Ona je dodala da današnje zatvaranje ambasade nije osmišljeno kako bi se prekinuli diplomatski odnosi dve zemlje, kao i da će obnova normalnih odnosa sa Rusijom zavisiti od odluka koje će doneti Kremlj. Ruski mediji objavili su da je sa zgrade ambasade u centru Moskve uklonjena zastava Islanda.

Island ima ambasadu u Moskvi od 1944.

Uklonjene su i sve ploče, na teritoriji ambasade nema nikoga, a u blizini zgrade nema parkiranih automobila, prenosi TASS. Kao odgovor na zatvaranje, rusko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da takav potez Islanda uništava saradnju između zemalja.

- Sve antiruske akcije Rejkjavika neizbežno će dovesti do odgovora - navode iz ruskog MSP. Početkom juna, zvanični Rejkjavik objavio je svoju nameru o zatvaranju ambasade i, istovremeno, zatražio od Rusije da smanji svoje diplomatsko predstavništvo na Islandu.

Island ima ambasadu u Moskvi otkako je stekao nezavisnost 1944. godine, osim kratkog perioda tokom 1950-ih kada je trgovina između zemalja bila prekinuta.

BONUS VIDEO