RUSIJA SE SAMOUVERENO OPIRE: Putin se zahvalio članicama ŠOS-a na podršci tokom pobune, i poručio RUSKI NAROD JE JEDINSTVEN


IZVOR: Republika - 04.07.2023 | 13:50


Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom današnjeg obraćanja na onlajn sastanku Šangajske organizacije za saradnju rekao da je globalni sukob sve izvesniji i da će se Rusija suprotstaviti sankcijama i provokacijama.

Foto: Tanjug/AP
RUSIJA SE SAMOUVERENO OPIRE: Putin se zahvalio članicama ŠOS-a na podršci tokom pobune, i poručio RUSKI NAROD JE JEDINSTVEN

Putin se zahvalio članicama Šangajske organizacije za saradnji na „podršci zaštiti ruskog ustavnog poretka” tokom oružane pobune grupe Vagner.

Dodao je i da je ruski narod konsolidovaniji nego ikada ranije.

„Ruski politički krugovi i celo društvo jasno su pokazali solidarnost i visoku odgovornost za sudbinu otadžbine predstavljanjem jedinstvenog fronta protiv pokušaja oružane pobune. Koristim priliku da se zahvalim moje kolege iz zemalja ŠOS-a koji su izrazili podršku akcijama ruskog rukovodstva u zaštiti ustavnog poretka, života i bezbednosti građana. Izuzetno cenimo to“, rekao je Putin.

Protiv Rusije se vodi hibridni rat

"Rusija se samouvereno opire i nastaviće da se odupire spoljnim pritiscima, sankcijama i provokacijama, a u sadašnjoj situaciji naša zemlja nastavlja da se stabilno razvija. Ruski narod je konsolidovaniji nego ikada, ruski politički krugovi, celo društvo su jasno demonstrirali jedinstvo i visoku odgovornost za sudbinu otadžbine, govoreći kao jedinstveni front protiv pokušaja oružane pobune.

Predsednik je naveo da se geopolitičke protivrečnosti u svetu sve više zaoštravaju, bezbednost degradira.

Rizici od razvoja nove globalne krize rastu na pozadini nekontrolisanog gomilanja dugova u razvijenim zemljama, socijalnog raslojavanja i rastućeg siromaštva širom sveta, nastavio je Putin.

Istovremeno, Šangajska organizacija za saradnju je posvećena stvaranju pravednog i multipolarnog svetskog poretka uz koordinirajuću ulogu UN , rekao je šef države.

Takođe je rekao da Moskva planira da ojača veze sa Šangajskom organizacijom za saradnju i podržao prelazak na plaćanje u lokalnoj valuti u spoljnoj trgovini. On je takođe upozorio da je potencijal za sukobe i rizik od globalne ekonomske krize u porastu.

BONUS VIDEO: