RUSIJA VODI TEŠKU BORBU ZA SVOJU BUDUĆNOST! Ovo je ceo govor Vladimira Putina posle pobune Vagner grupe


IZVOR: Republika - 24.06.2023 | 19:13


Ruski predsednik Vladimir Putin ovaj Prigožinov potez nazvao je izdajničkim i obećao da će odgovor Rusije biti žestok

Foto: YouTube/Printscreen
RUSIJA VODI TEŠKU BORBU ZA SVOJU BUDUĆNOST! Ovo je ceo govor Vladimira Putina posle pobune Vagner grupe

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin optužio je ruske vlasti da su namerno pobile njegove borce i najavio udar na vojno rukovodstvo. Vagner je do sad zauzeo dva grada, a njihov konvoj nalazi se na putu za Moskvu.

Ruski predsednik Vladimir Putin ovaj Prigožinov potez nazvao je izdajničkim i obećao da će odgovor Rusije biti žestok.

Ovo je ceo Putinov govor:

„Apelujem na građane Rusije, na osoblje oružanih snaga, agencija za provođenje zakona i specijalnih službi, na borce i komandante koji se sada bore na svojim borbenim položajima, odbijaju neprijateljske napade, čineći to herojski, znam. Razgovarao sam sa komandantima svih, apelujem i na one koji su prevarom ili pretnjama uvučeni u zločinačku avanturu, koji su gurnuti na put teškog zločina – oružane pobune.

Rusija danas vodi tešku borbu za svoju budućnost, odbijajući agresiju neonacista i njihovih gospodara. Praktično cela vojna, ekonomska i informaciona mašina Zapada usmerena je protiv nas. Borimo se za život i bezbednost našeg naroda, za naš suverenitet i nezavisnost. Za pravo da bude i ostane Rusija, država sa bogatom istorijom.

Ova bitka, kada se odlučuje o sudbini našeg naroda, zahteva ujedinjenje svih snaga, jedinstvo, konsolidaciju i odgovornost. Kada sve što nas slabi mora biti odbačeno, svaka svađa koju naši spoljni neprijatelji mogu i iskoriste da nas potkopaju iznutra.

Stoga, akcije koje cepaju naše jedinstvo su, ustvari, otpadništvo od našeg naroda, od naših saboraca koji se sada bore na frontu. Ovo je nož u leđa našoj zemlji i našem narodu.

Bio je to takav udarac koji je zadat Rusiji 1917. godine, kada je zemlja bila u Prvom svetskom ratu. Ali pobeda joj je ukradena. Intrige, prepucavanja, politikanstvo iza leđa vojske i naroda pretvorile su se u najveći šok, uništenje vojske i raspad države, gubitak ogromnih teritorija. Krajnji rezultat bio je građanski rat.

Rusi su ubijali Ruse, braća braću, i svakojake političke avanturiste i strane sile, koje su zemlju delile, rasparčale, sebično profitirale. Nećemo dozvoliti da se ovo ponovi. Zaštitićemo i naš narod i našu državu od svake pretnje. Uključujući i unutrašnje izdaje.

A ono sa čime se suočavamo je upravo izdaja. Preterane ambicije i lični interesi doveli su do izdaje. Da izdamo svoju zemlju, svoj narod i stvar za koju su se, rame uz rame sa ostalim našim jedinicama i podjedinicama, borili i ginuli borci i komandanti Vagnerove grupe.

 

Heroji koji su oslobodili Soledar i Artemovsk, gradove Donbasa, borili su se i dali svoje živote za Rusiju, za jedinstvo ruskog sveta. Njihovo ime i slavu izdali su i oni koji pokušavaju da organizuju pobunu, gurajući zemlju ka anarhiji i bratoubistvu. Da pobedimo, na kraju, i predamo se.

Ponavljam, svaka unutrašnja previranja su smrtonosna pretnja našoj državi. Ovo je udar na Rusiju, na naš narod. A naše akcije da zaštitimo otadžbinu od takve pretnje biće teške. Svi oni koji su smišljeno krenuli na put izdaje, koji su pripremali oružanu pobunu, krenuli na put ucena i terorističkih metoda, doživeće neminovnu kaznu, odgovaraće i pred zakonom i pred našim narodom.

Oružane snage i druge vladine agencije dobile su potrebna naređenja, a u Moskvi, Podmoskovlju i nizu drugih regiona sada se uvode dodatne antiterorističke mere. Biće preduzete i odlučne akcije za stabilizaciju situacije u Rostovu na Donu. Ostaje teško, ustvari, blokiran je rad civilne i vojne administracije.

Kao predsednik Rusije i vrhovni komandant, kao građanin Rusije, učiniću sve da odbranim zemlju, da zaštitim ustavni poredak, živote, bezbednost i slobodu građana.

Onaj ko je organizovao i pripremao vojnu pobunu, ko je digao oružje na svoje saborce, izdao je Rusiju. I oni će za to odgovarati. I pozivam one koji se uvlače u ovaj zločin da ne naprave fatalnu i tragičnu, jedinstvenu grešku, da naprave jedini pravi izbor – da prestanu da učestvuju u krivičnim delima.

Verujem da ćemo sačuvati i odbraniti ono što nam je drago i sveto, a zajedno sa našom otadžbinom prevazići ćemo sva iskušenja i postati još jači“.

BONUS VIDEO