MOSKVA VIŠE NEĆE BITI GLAVNI GRAD RUSIJE? Novo sedište biće Krasnojarsk ili Novosibirsk: Evo šta je razlog


IZVOR: Republika - 24.05.2023 | 16:58


Rusija po svemu sudeći seli svoju prestonicu.

Foto: Tanjug/AP
MOSKVA VIŠE NEĆE BITI GLAVNI GRAD RUSIJE? Novo sedište biće Krasnojarsk ili Novosibirsk: Evo šta je razlog

Glavni grad Rusije, po najgorem scenariju zagrevanja klime na planeti i povećanja globalne prosečne godišnje temperature za pet stepeni u odnosu na kraj 19. veka, može da se preseli u Sibir, priznao je klimatolog Aleksej Kokorin.

Neutralnost ugljenika je jedan od elemenata implementacije Pariskog sporazuma o klimi. Zemlje SAD i EU planiraju da ostvare neutralnost ugljenika do 2050. godine, Rusija i Kina do 2060. godine, a Indija do 2070. godine, piše Informer.

- Sasvim je realno da će se to dogoditi, čak i ako ne do 2.050-2.060-ih, već, recimo, do 2.080 TIH -  rekao je Kokorin za RIA Novosti.

Istovremeno, primećuje klimatolog, do ovog trenutka temperatura na Zemlji će još porasti za 2-2,5 stepena u odnosu na predindustrijsku eru, odnosno kraj 19. veka. To će dovesti do činjenice da će toplotni talasi početi da pokrivaju planetu najmanje dva do tri puta češće.

- To jest, toplota koju smo imali jednom u 10 godina biće svake tri godine. Može se živeti, ali se mora prilagoditi - objasnio je Kokorin.

U najgorem scenariju, smatra ekspert, temperatura na planeti može porasti za 4,5-5 stepeni, a onda će osam ili devet godina od 10 biti nenormalno vruće, piše Informer.

- To je samo drugačiji život, to znači da će leti verovatno biti nemoguće živeti u takvoj metropoli kao što je Moskva . Moguće je da će, ako zaista bude tako loše, glavni grad biti, recimo, Krasnojarsk ili Novosibirsk - predložio je Kokorin.

Ekspert je naglasio da je takav scenario moguć.

Pariski sporazum o klimatskim promenama usvojen je 12. decembra 2015. godine nakon 21. konferencije Okvirne konvencije o klimatskim promenama (UNFCCC) u Parizu. Dokument je potpisalo 175 zemalja, uključujući SAD, Kinu i Rusiju.

Po prvi put u istoriji, klimatski sporazum dogovoren u Parizu objedinio je napore svih svetskih sila na suzbijanju klimatskih promena. Njegov cilj je da zadrži globalno zagrevanje unutar 1,5 stepena Celzijusa od predindustrijskog nivoa i spreči da globalne prosečne godišnje temperature pređu dva stepena do 2.100. godine, piše Informer.

BONUS VIDEO: