INCIDENT U EGEJU: Grčka i Turska prebacuju krivicu za sudar plovila


IZVOR: Tanjug - 13.02.2018 | 23:13


Grčka je kritikovala Tursku zbog toga što je demantovala da je turski brod kriv za sudar sa čamcem Obalske straže Grčke.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Sudar se dogodio nadomak nenaseljenog ostrva Imija u Egejskom moru, saopštila je Obalska straža Grčke, dodajući da je tursko patrolno plovilo pravilo "rizične manevre", ali da povređenih nije bilo.

- Opasni incidenti kao što je ovaj su rezultat provokativnog ponašanja koje Turska sve više pokazuje u prethodnih nekoliko dana. Turska mora da prekine sa kršenjem međunarodnog prava i delima koja ne doprinose razvoju odnosa između dve države - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Grčke i dodaje da je turski ambasador u Atini pozvan na razgovor, prenosi Rojters.

Premijer Turske Binali Jildirim napomenuo je u telefonskom razgovoru sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom da je neophodno preduzeti mere za smanjenje napetosti u Egejskom moru, rekao je izvor iz Kabineta Jildirima.


Ministarstvo spoljnih poslova Turske demantovalo je da je tursko plovilo krivo za incident, dodajući da su grčka saopštenja "kao i obično" izvrnula istinu.