ČARLS TREĆI BI DA BUDE KAO ISUS HRIST: Papa Franja britanskom kralju za krunisanje dao deliće Časnog krsta (FOTO)


IZVOR: Republika - 19.04.2023 | 12:30


Delići za koje se veruju da su sa Časnog krsta, na kojem je raspet Isus Hrist, ugrađeni su u srebrni krst koji će se koristiti prilikom krunisanja britanskog kralja Čarlsa Trećeg u Vestminsterskoj opatiji.

Foto: Tanjug/AP
ČARLS TREĆI BI DA BUDE KAO ISUS HRIST: Papa Franja britanskom kralju za krunisanje dao deliće Časnog krsta (FOTO)

Ove relikvije je za anglikansku procesiju proglašenja novog britanskog monarha dao lično papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve, što je prilično čudno, imajući u vidu odnose ove dve crkve.

Foto: www.profimedia.rs

Delić Časnog krsta ugrađen usred srebrnog krsta

Radi se o dva komadića drveta, dužine pet i deset milimetara, za koje tvrdi Vatikan tvrdi da su autentični delovi Časnog krsta korićenog prilikom Isusovog raspeća ispred kapija Jerusalima pre više od 2.000 godina.

Foto: Tanjug/AP

Britanski kralj Čarls Treći

Na srebrnom krstu su ispisane reči Svetog Davida na velškom jeziku, a Endrju Džon, anglikanski nadbiskup Velsa, blagoslovio je krst namenjen ceremoniji krunisanja i rekao da je oduševljen što će se delovi Časnog krsta koristiti u Vestminsterskoj opatiji.

Foto: www.profimedia.rs

Endrju Džon, anglikanski nadbiskup Velsa, sa srebrnim krstom namenjenom krunisanju Čarlsa Trećeg

On je naveo da je "izuzetno značajan" papski poklon pokazao da je kralj "naišao na naklonost Vatikana" i da je u "veoma dobrim odnosima" s papom Franjom.

Foto: www.profimedia.rs

Druga strana srebrnog krsta sa natpisom na velškom jeziku

- To je izuzetno značajno. Izuzetna je stvar što je kralj uspeo da pridobije naklonost Vatikana i kao rezultat tog vrlo dobrog odnosa, papa Franja je pristao da pokloni ove male delove Časnog krsta - rekao je on.

Ovaj poklon dolazi skoro 500 godina nakon što je papa Pavle Treći ekskomunicirao engleskog kralja Henrija Osmog.