ŠOLC OSTVARUJE PLAN MERKELOVE KOJI JE PUTIN ZAUSTAVIO: Nemačka gasi poslednju nuklearnu elektranu


IZVOR: Republika - 14.04.2023 | 15:21


Nemačka će u subotu ugasiti poslednja tri aktivna nuklearna reaktora čime se konačno ostvaruje odluka koju je nekadašnja kancelarka Angela Merkel donela pre više od decenije.

Foto: Tanug/AP, Shutterstock
ŠOLC OSTVARUJE PLAN MERKELOVE KOJI JE PUTIN ZAUSTAVIO: Nemačka gasi poslednju nuklearnu elektranu

Dojče vele (DW) navodi da je Štefi Lemke, nemačka ministarka zaštite životne sredine iz stranke Zeleni, krajem marta okončala raspravu koja je zemlju godinama držala u neizvesnosti.

Foto: Tanjug/AP

Nuklearna elektrana u Nemačkoj

- Kada se sve sabere, rizici nuklearne energije se ne mogu kontrolisati i stoga okončanje korišćenja nuklearne energije čini našu zemlju sigurnijom, a time se izbegava i dalje stvaranje nuklearnog otpada - rekla je ona.

Foto: Tanjug/AP

Štefi Lemke, nemačka ministarka zaštite životne sredine

Pre toga, Nemačku je tresla burna rasprava o nuklearnoj energiji. Vlada koju čine Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) kancelara Olafa Šolca, Zelenih i Partije slobodnih demokrata (FDP) zapravo se još u koalicionom sporazumu dogovorila da će se pridržavati nemačkog postepenog ukidanja nuklearne energije, o kojem je već odlučeno 2011.

Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc

Poslednje nuklearne elektrane trebalo je da budu zatvorene do kraja 2022, ali je rat Rusije protiv Ukrajine sve promenio.

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini poremetio planove Nemačke

Prekinute su isporuke ruskog gasa Nemačkoj i strahovalo se od energetske krize.Šolc je na kraju odlučio da bude produžen rad preostalih elektrana do sredine aprila 2023.

Foto: Tanjug/AP

Zbog prekida isporuka ruskog gasa Nemačkoj strahovalo se od energetske krize

DW navodi da će tri nemačke elektrane koje još rade konačno prekinuti napajanje 15. aprila. U jednom trenutku je 19 nemačkih nuklearki isporučivalo trećinu električne energije u zemlji, poslednji put to je bio slučaj pre dvadesetak godina.

Navodi se da je u Nemačkoj 2002. Jirgen Tritin, tadašnji ministar životne sredine iz redova Zelenih, progurao prvu odluku o napuštanju korišćenja nuklearne energije.

Foto: Tanjug/AP

Reaktori japanske elektrane u Fukušimi oštećeni 2011. zemljotresom i cunamijem

To su prvobitno ublažile kasnije vlade, ali je katastrofa reaktora u Fukušimi u Japanu 2011. konačno zapečatila sudbinu nemačkih nuklearnih elektrana.

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel, bivša nemačka kancelarka

Tadašnja demohrišćanska kancelarka Angela Merkel odlučila da se postupno okonča upotreba nuklearne energije u Nemačkoj.