ZAIGRALA MEČKA I PRED VRATIMA BRITANACA: Tviter je doneo krucijalnu odluku, stali na putu licemerju! POMINJE SE BBC!


IZVOR: Republika - 10.04.2023 | 13:07


Britanski javni servis označen kao režimski na društvenoj mreži Tviter.

Foto: Tanjug/AP
ZAIGRALA MEČKA I PRED VRATIMA BRITANACA: Tviter je doneo krucijalnu odluku, stali na putu licemerju! POMINJE SE BBC!

BBC je dobio beleg.

Britanski javni servis je etiketiran na društvenoj mreži Tviter kao medij koji finansira vlada zbog čega su oštro negadovali i zatražili  da se oznaka što pre ukloni jer se, kako tvrde, finansiraju iz pretplate.

- BBC jeste i uvek je bio, nezavisan. Finansira nas britanska javnost kroz pretplatu - naveo je britanski javni servis.

Novi vlasniikk Tvitera Ilon Mask rekao je da veruje da je BBC jedan od najmanje pristrasnih medija i naveo da razmišlja o obezbeđivanju etikete koja bi povezivala "tačne izvore finansiranja", te oni kao korporacija teže maksimalnoj transparentnosti i tačnosti.

Foto: Ap photo

BBC: Finansiramo se iz pretplate

 

- Povezivanje sa vlasništvom i izvorom sredstava verovatno ima smisla. Mislim da bi medijske organizacije trebalo da budu samosvesne i da ne tvrde lažno potpuno odsustvo pristrasnosti - napisao je Mask.

On je naglasio da su sve organizacije pristrasne, neke očigledno mnogo više od drugih i da primećuje da prati BBC njuz na Tviteru jer misli da je među najmanje pristrasnim.

Tviter je ovu praksu započeo još 2021. kada je su mediji širom sveta, među kojima i neki u Srbiji dobili "etiketu" da sarađuju sa Vladom. Ni ovaj britanski medij kao ni drugi mediji koji nisu etiketirani nisu osudili ovakvo etiketiranje, ali je sada mečka zaigrala i pred njihovim vratima.

Inače, visinu godišnje naknade za licencu od 159 funti, koja je po zakonu obavezna za gledanje TV prenosa ili živog programa u Velikoj Britaniji, određuje vlada, ali je plaćaju pojedinačna britanska domaćinstva.

Iako je BBC nalog, koji ima 2,2 miliona pratilaca, dobio oznaku, mnogo veći nalozi povezani sa vestima BBC i sportskim rezultatima trenutno se ne opisuju na isti način. Nalog prvenstveno deli novosti o TV programima, radio emisijama, podkastovima i drugom materijalu koji se ne nalazi u vestima koje proizvodi BBC.