VRHUNAC BITKE ZA BAHMUT: Objavljen snimak snajperske zasede (VIDEO)


IZVOR: Republika - 12.03.2023 | 12:14


Rusi su trenutno udaljeni tek nešto više od kilometra od središta Bahmuta, grada koji ruska vojska pokušava da osvoji od leta, rekao je u subotu vođa paramilitarne grupe Vagner Jevgenij Prigožin.

Foto: Tanjug/AP
VRHUNAC BITKE ZA BAHMUT: Objavljen snimak snajperske zasede (VIDEO)

- Ono je zgrada opštine, administrativno središte grada - rekao je pokazujući s krova u Bahmutu.

- Do tamo ima kilometar i 200 metara. Ovo je to područje, tu se odvijaju bitke - izjavio je u videu koji je objavila njegova kompanija Concord. Te izjave nije bilo moguće potvrditi nezavisnim izvorom, prenosi Index.hr.

Ukrajinci su u više navrata tokom jučerašnjeg dana objavili da odbijaju ruske napade. Granična služba Ukrajine, koja takođe učestvuje u ratu u Bahmutu sa svojom jedinicom, objavila je kako su njihovi snajperisti uhvatili vagnerovce u zasedu.

 

 

Opisali bitku za zgradu

Oni su objavili snimak koji, kako kažu, potiče iz industrijskog postrojenja u Bahmutu. Nisu precizirali kad je nastao.

- Pre nekoliko dana granična jedinica Luganskog odreda vodila je pozicionu bitku s neprijateljskim snagama na području jedne industrijske firme - opisuju.

- Dan ranije ukrajinski vojnici izdržali su nekoliko jurišnih napada okupatora - dodaju.

- Kako bi nastavili ofanzivu, ruski plaćenici su se ukopali u jednoj od radionica i skupljali snagu - rekli su iz granične službe, dodavši da su u tom trenutku njihove snage krenule u kontranapad.

- Ukrajinska jedinica uspela je da onesposobi vojnika koji je pokrivao ulaz u zgradu. Zatim je kopnena izviđačka grupa uspela da uđe i eliminisala je vagnerovce - navode u saopštenju.

Ove informacije nije bilo moguće nezavisno proveriti.

- Kako bi uništili rezervu neprijatelja, graničari su postavili zasedu. S početkom mraka iznenađenje je čekalo napadne odrede koji su se približavali prvoj liniji fronta. Snajperisti su neutralizovali šest napadača - navodi se u saopštenju.

Na snimcima koju su objavili jedan ukrajinski vojnik komentariše bitku.

- Što se tiče situacije u Bahmutu, Rusi su već ušli u industrijsku zonu. Pokušavamo da ih izbacimo odande. Sinoć su tamo ojačali svoje položaje. Moja izviđačka grupa jutros je ušla na njihovu lokaciju i pokušava da napadne njihove položaje - rekao je vojnik.

Serhij Čerevatji, portparol istočne grupe ukrajinskih oružanih snaga, rekao je u subotu na nacionalnoj televiziji da se u poslednja 24 sata više od 20 borbenih sukoba između ukrajinskih i ruskih snaga dogodilo na području samog grada.

Britanci: Jedan deo Bahmuta postao je zona pokolja

U jučerašnjem izveštaju o Bahmutu britansko ministarstvo odbrane kaže da je jedan deo Bahmuta postao zona pokolja.

- Tokom poslednja četiri dana Vagner grupa preuzela je kontrolu nad većim delom istočnog grada Bahmuta u Donbasu. U središtu grada reka Bahmutka sada označava liniju fronta, pišu Britanci.

Ukrajinske snage drže zapadni deo grada i srušile su ključne mostove preko reke, koja teče u smeru sjever-jug kroz pojas otvorenog terena širine 200-800 metara, između izgrađenih područja, opisuju Britanci.

Budući da ukrajinske jedinice mogu da pucaju iz utvrđenih zgrada na zapadu, ovo je područje postalo zona ubijanja, što verovatno predstavlja veliki izazov za Vagnerove snage koje pokušavaju da nastave svoj frontalni napad prema zapadu, opisuju Britanci.

Međutim, ukrajinske snage i njihove linije snabdevanja na zapadu ostaju ranjive na kontinuirane ruske pokušaje da zaobiđu branioce sa seevera i juga, zaključuju.