AMERIKA OŠTRO ZAPRETILA KINI: Budete li pomogli Rusiji, čekaju vas OZBILJNE POSLEDICE!


IZVOR: Republika - 19.02.2023 | 09:46


U Minhenu su se sastali Blinken i Jang

Foto: Tanjug/AP
AMERIKA OŠTRO ZAPRETILA KINI: Budete li pomogli Rusiji, čekaju vas OZBILJNE POSLEDICE!

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je kineskog kolegu Vang Jia da će se suočiti s ozbiljnim posledicama bude li Peking pružao materijalnu podršku Rusiji u invaziji na Ukrajinu, kazale su američke diplomate.

Šefovi diplomatije dve supersile razgovarali su na tajnoj lokaciji u Minhenu, a Stejt Department potvrdio je sastanak, koji je trajao sat vremena, tek nakon što se završio.

Napeti odnosi

Odnosi Pekinga i Vašingtona napeti su otkako je kineski špijunski balon doleteo iznad američkog kopna, a američki ga lovci po naređenju predsednika Džoa Bajdena srušili. U isto vreme Zapad pažljivo motri pekinški odgovor na rat u Ukrajini. Vašington ima informacije da bi Kina mogla pružiti ubojitu ratnu pomoć Rusiji. 

- Državni sekretar je prilično otvoreno upozorio na posledice bude li Kina pružala materijalnu pomoć Rusiji ili joj pomagala u sistemskom izbegavanju sankcija - kazao je visoki zvaničnik Stejt Departmenta koji je želeo ostati neimenovan. 

Dodao je da Kina pokušava sediti na dve stolice tvrdeći da želi doprineti miru i stabilnosti, ali i istovremeno poduzimajući "zabrinjavajuće korake" s namerom da podrži rusku invaziju na Ukrajinu.

Vang je nekoliko sati ranije na minhenskoj bezbednosnoj konferenciji još jednom pozvao na dijalog i sugerisao evropskim zemljama da trezveno razmisle kako okončati rat. Kazao je i da "neke snage ne žele da se rat uskoro završi", ali nije rekao koje, prenosi Hina.

Kinezi se nisu izvinili Amerikancima zbog balona

Blinken i Vang sastali su se nakon što je šef kineske diplomatije rekao da su Sjedinjene Države "histerično" reagovale na incident s kineskim balonom, očigledno kršeći međunarodna pravila.

Američki borbeni avioni su početkom februara srušili balon koji je prvo nadletao Kanadu i ušao u vazdušni prostor SAD-a, sumnjajući da se radi o kineskoj špijunskoj letelici.

Govoreći na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu, Vang je podsetio da je Peking izvestio Vašington da se radi o civilnom balonu bez posade koji je skrenuo s kursa.

- Na svetu je toliko puno balona, i šta sad, hoće li ih SAD sve srušiti? - upitao je šef kineske diplomatije. To je očigledna zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije, dodao je.

Zvaničnik Stejt Departmenta kazao je novinarima da je Blinken jasno i iskreno nekoliko puta rekao Vangu da se kršenje američkog vazdušnog prostora ne sme ponoviti. Kina se na tom sastanku nije izvinila za ometanje vazdušnog prostora Sjedinjenih Država.