TREĆI SVETSKI RAT BI MOGAO DA POČNE ČIM BI RUSKI TENKOVI STIGLI DO KIJEVA: Upozorenje italijnskog ministra odbrane


IZVOR: Republika - 28.01.2023 | 15:33


Ne treba im dozvoliti da dođu do Kijeva, poručio je Gvido Korseto.

Foto: Tanjug/AP
TREĆI SVETSKI RAT BI MOGAO DA POČNE ČIM BI RUSKI TENKOVI STIGLI DO KIJEVA: Upozorenje italijnskog ministra odbrane

Ministar odbrane Italije Gvido Korseto razgovarao je sa francuskim ministrom Sebastijanom Lekorunom o situaciji u Ukrajini, a posebna pažnja posvećena je isporuci oružja.

Nakon sastanka, iz francuskog i italijanskog ministarstva odbrane su pojasnili kako je sastanak trajao oko sat i da je definisan kao prijateljski i profitabilan.

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Gvido Korseto

 

- Važno je da vojske Italije i Francuske sarađuju u planiranju onoga što će biti naša sigurna budućnost. Pozabavili smo se brojnim pitanjima počevši od istočnog fronta i onoga što se dešava u Ukrajini. Složili smo se da rat koji je pokrenula Rusija predstavlja najozbiljniju pretnju miru i stabilnosti Evrope od kraja Drugog svetskog rata - rekao je italijanski ministar.

U razgovoru sa medijima, Korseto se osvrnuo i na mogućnost nove ruske ofanzive.

- Treći svetski rat bi mogao da počne onoga trenutka kada bi ruski tenkovi stigli do Kijeva, a samim tim i na granice Evrope. Ne dozvoliti im da dođu tamo je jedini način da se to zaustavi - poručio je ministar.

Osim situacije u Ukrajini ministri su razgovarali i o problemima na Mediteranu.

- Ponovo smo potvrdili našu spremnost da unaprijedimo našu agendu vojne pomoći Ukrajini, ali i da zaštitimo Mediteran od novih pretnji te da proučimo unapređenje zajedničkih proizvodnih kapaciteta u pogledu odbrane - zaključio je.