DEVOJČICI JE DIJAGNOSTIKOVANA TEŠKA BOLEST, A ONDA SE DESILO ČUDO: Njena majka nakon saznanja GORKE istine, može malo da odahne


IZVOR: Republika - 19.01.2023 | 18:30


Bolest je nije sprečila da bude aktivna.

Foto: Emma Disbury/Liverpool echo
DEVOJČICI JE DIJAGNOSTIKOVANA TEŠKA BOLEST, A ONDA SE DESILO ČUDO: Njena majka nakon saznanja GORKE istine, može malo da odahne

Devojčici Ferni Disberi dijagnostifikovana je cerebralna paraliza kada je imala samo tri godine, ali nakon operacije njena majka Ema se nada da će joj se bol ublažiti i da će polako moći da poboljša svoje kretanje.

Ema je rekla da cerebralna paraliza nije sprečila devojčicu da bude aktivna, jer se pridružuje svoj ostaloj deci u porodici u svemu što rade.

Ema je rekla za Liverpul eho da joj je nedavna operacija "olabavila" mišiće na nogama njene ćerke i da će se šestogodišnjakinja uskoro vratiti svojoj lokalnoj fizioterapiji, prenosi Objektiv.

Foto: Emma Disbury/Liverpool echo

Ferni Disberi

 

Njena majka iz Sent Helensa rekla je da je Ferni dijagnostikovana cerebralna paraliza nakon što je primetila da ne uspeva da ima iste pokrete i motoričke sposobnosti kao njena sestra bliznakinja.

To utiče na njen govor i mišiće. Hodanje je za nju zaista bolno jer je imala grčeve u zadnjem delu nogu, a njeni osnovni mišići nisu baš jaki. Upravo je imala operaciju kako bi ublažila spazam u nogama. Nakon operacije, moglo se reći da joj se pokretljivost poboljšala. Prvo što je rekla bilo je da su joj noge već "slobodne" – istakla je majka devojčice.

Ema je rekla da je Fern i dalje veoma aktivna, voli da pliva i da je uključena u sve aktivnosti sa svima u porodici, uključujući bliznakinju Moli i stariju sestru Popi (12).

Ema je dodala da je Ferni bilo teško u školi jer je još uvek prilično stidljiva, ali trenutno ima terapije sa logopedom.

– Počinje polako da govori, a sada je i operisana, sve dolazi na svoje mesto. Ona se jednostavno snalazi i nikada se ne žali. Čak i pored svega što joj se dešava, srećna je i nasmejana sve vreme – zaključila je majka.