ŠULC PODIŽE ULOG: Od Merkelove traži ustupke


IZVOR: Tanjug - 28.01.2018 | 22:07


Lider Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Martin Šulc rekao je danas da će od nemačke kancelarke Angele Merkel morati da vidi ustupke kako bi ta stranka bila u vladi.

Foto: youtube.com/News 2U

Da li će se dogovoriti?! Angela Merkel i Marin Šulc

- Postoje neke stvari oko kojih moramo da se dogovorimo. Imamo zadatak i moram da ubedim 440.000 članova SPD-a - rekao je Šulc, navodeći da su spremni na kompromis, ali i da očekuju poteze Merkelove u tom pravcu, prenosi Blumberg.

Nemačke vodeće stranke, koje su započele u subotu koalicione pregovore, nadaju se da će razgovori biti završeni do sledećeg vikenda što bi značilo da se višemesečna politička neizvesnost u Nemačkoj bliži kraju.

U zajedničkoj izjavi posle prvog jutra formalnih koalicionih pregovora, stranke CDU, CSU i SPD saopštile su da ekspertske grupe imaju za cilj da za sedam dana sastave konkretan program vlade, prenosi Rojters.

- Od petka do nedelje (sledeće sedmice) vodeći pregovrači će se sastati kako bi finalizovali pregovore - navedeno je u saopštenju, uz napomenu da bi pregovori eventualno mogli da se produže još dva dana.


Merkelova, koja predvodi, konzervativce, najavila je da će se se stranke usredsrediti na brzo pregovaranje.

- Ljudi od nas očekuju da napravimo pomak ka formiranju vlade i zato sam veoma optimistična - kazala je Merkel uoči početka pregovora.

Šulc je, takođe uoči pregovora, rekao da je Evropskoj uniji potrebno da Nemačka ponovo preuzme vodeću ulogu u bloku u svetlu međunarodnih izazova.