OSVETA JASTREBA: Planovi oteranog zvaničnika Bele kuće


IZVOR: Republika - 07.12.2022 | 08:00


Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost nekadašnjeg predsednika Donalda Trampa, "ozbiljno razmatra" kandidovanje protiv bivšeg šefa za republikansku nominaciju.

Foto: Tanjug/AP
OSVETA JASTREBA: Planovi oteranog zvaničnika Bele kuće

Džon Bolton, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, izjavio je da "ozbiljno razmatra" da bude izazivač bivšem šefu u trci za republikansku predsedničku nominaciju ukoliko ne bude drugih stranačkih kandidata.

Vašingtonski sajt Hil prenosi da je Bolton, kojeg je Tramp oterao s funkcije u septembru 2019, poručivši na Tviteru da mu njegove usluge više nisu potrebne, izjavio za NBC da Trampa treba sprečiti da ikada više obavlja zvaničnu dužnost.

- Mi (Republikanska partija) imamo možda nekih desetak ili više potencijalnih predsedničkih kandidata koji gledaju ka (izborima) 2024. Mislim da bi svako od njih, pre nego što objave kandidaturu, trebalo da kaže: "Donald Tramp nije bio u pravu. Mi ga se odričemo. On ne pripada Republikanskoj partiji". A iskreno, ako oni to ne učine, postoji jedna stvar zbog koje bih ja ušao u predsedničku trku... a to je da jasno stavim do znanja ljudima u ovoj zemlji da nije prihvatljivo da Donald Tramp osvoji republikansku nominaciju - kazao je Bolton.

Foto: Tanjug/AP

Džon Bolton

On je odbacio nedavni poziv nekadašnjeg republikanskog predsednika na ukidanje američkog Ustava da bi se poništili rezultati predsedničkih izbora 2020. i on vratio u Belu kuću. Tramp je to objavio na društvenoj mreži Društvena istina (Truth social) i optužio velike tehnološke kompanije za saradnju sa Demokratskom partijom. Trampov zahtev usledio je nakon objavljivanja internih mejlova "Tvitera" o Hanteru Bajdenu, problematičnom sinu aktuelnog demokratskog predsednika Džoa Bajdena, koji pokazuju da je uprava te društvene mreže cenzurisala slike Hanterovih drogiranja i orgijanja da one ne bi ugrozile očevu predsedničku kandidaturu.

Ron Desantis, republikanski guverner Floride, i dalje nije zvanično objavio kandidaturu za predsedničku nominaciju stranke iako u anketama ima prednost u odnosu na Trampa.

Zalagao se za podelu Kosova i Metohije

Bolton je poznat po tome što se tokom službovanja u Trampovoj administraciji zalagao za podelu Kosova i Metohije. On je u jednom od kasnijih intervjua kazao da se razgovaralo o "mogućnosti manje teritorijalne korekcije".