VEĆI UKRAJINCI I OD ZELENSKOG! Hrvati odobrili prodaju superjahte velikog Putinovog prijatelja! SAV NOVAC IDE KIJEVU!


IZVOR: Republika - 02.12.2022 | 23:17


Biće to prva takva prodaja u ime naroda Ukrajine otkako su vlade zapadnih zemalja nametnule sankcije stotinama oligarha nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Foto: Tanug/AP, YouTube/Printscreen
VEĆI UKRAJINCI I OD ZELENSKOG! Hrvati odobrili prodaju superjahte velikog Putinovog prijatelja! SAV NOVAC IDE KIJEVU!

Superjahta Viktora Medvedčuka, nekadašnjeg prijatelja Vladimira Putina, čija vrednost se procenjuje na 200 miliona dolara biće prodata na aukciji pošto je početkom ove godine zaplenjena u Hrvatskoj, piše Gardijan.

 

 

Ukrajinska vlada saopštila je da je hrvatski sud presudio da se vlasništvo nad Medvedčukovom jahtom Rojal Romans dugom 92,5 metara, mora preneti na ukrajinsku Agenciju za povrat i upravljanje imovinom (Arma), koja je rekla da će "sačuvati ekonomsku vrednost jahte tako što će je prodati na aukciji".

 

 

Biće to prva takva prodaja u ime naroda Ukrajine otkako su vlade zapadnih zemalja nametnule sankcije stotinama oligarha nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru. Medvedčuk (68), prokremaljski ukrajinski političar, uhapšen je u Ukrajini u aprilu i izručen Rusiji u razmeni zarobljenika u septembru. Često ga se naziva 'tamnim princem' ukrajinske politike, a Vladimir Putin je kum njegovoj ćerki Dariji, prenosi Jutarnji list.

Arma, poseban ogranak ukrajinske vlade zadužen za 'pronalaženje, praćenje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom', rekla je da su njeni agenti stigli u Hrvatsku i 'pregledali zaplenjenu jahtu koja pripada članovima porodice narodnog poslanika i jednog od vođi političke snage zabranjene u Ukrajini.

Hrvatska policija pretresla je jahtu prošlog meseca u ime FBI-ja. Sud u Splitu odobrio je nalog za pretres američkog ministarstva pravosuđa 15. novembra i potvrdio da je pretres održan 19. novembra. Sudija Dinko Mešin rekao je da su u nalogu za pretres imenovani Medvedčuk i njegova supruga Oksana Marčenko u vezi s navodnim pranjem novca.

Bonus video: