TRAMPOVA LABUDOVA PESMA! Republikanci dižu glas posle fijaska na izborima: VREME JE DA NASTAVIMO DALJE!


IZVOR: Republika - 14.11.2022 | 22:00


Bivši američki predsednik Donald Tramp, čiji je uspeh na izborima 2016. godine bio iznenađenje za kako za laike, tako i za stručnjake, nalazi se pred političkim ponorom nakon što njegova republikanska partija nije uspela da osvoji Senat na izborima na sredini mandata predsednika Džo Bajdena.

Foto: Tanjug/AP
TRAMPOVA LABUDOVA PESMA! Republikanci dižu glas posle fijaska na izborima: VREME JE DA NASTAVIMO DALJE!

Poraz američkih republikanaca na novembarskim izborima moglo bi da znači političku penziju za njihovog lidera i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Da sve bude gore po nekadašnjeg šefa Bele kuće, njegove uzdanice u trci za guvernere uvlavnom su poražene od demokratskih rivala.

Teret za Republikance

Poslednja kockica u mračnom mozaiku za Trampa je i ubedljiva pobeda Ron Desantisa, njegovog stranačkog kolege na Floridi, koji je trijumfalno reizabran na čelo jedne od najvažnijih država SAD, i koji je već viđen za budućeg šefa republikanaca i potencijalnog predsedničkog kandidata 2024. godine.

Foto: Tanjug/AP

 

Da je Tramp postao teret za samu partuju, viđeni republikanci sve češće bez uvijanja poručuju u obraćanjima javnosti.

Tako je, primera radi, Dejvid Urban, dugogodišnji Trampov saveznik, rekao je za Vašington post da je jasno da je "centar gravitacije Republikanske stranke u državi Florida".

- Ali ne mislim na Mar-a-Lago - rekao je on aludirajući na poznato Trampovo imanje na Floridi.

Slično misli i zamenik guvernera Virdžinije, Vinsome Sirs, koja je ocenila da su glasači poručili da žele drugog lidera.

- I pravi lider razume kada je postao teret. Pravi lider razume da je vreme da siđe sa scene. Vreme je da krenemo dalje - navela je ona.

Da je Tramp na kraju svoje političke karijere ocenjuju i mnogi komentatori i mediji, među kojima su i oni koji su naklonjeni Republikanskoj partije.

Tako je Njujork post ocenio da je "Tramp najveći gubitnik izbora", a Foks njuz je objavio kolumnu u kojoj se konstatuje da je Ron DeSantis je novi lider republikanske stranke, kao i da su "Republikanci su spremni da krenu dalje bez Donalda Trampa".

Foto: Tanjug/AP

 

Sa druge strane, ubedljiva pobeda DeSantisa na Floridi od 20 procenata razlike, uz to pobeda i u okruzima u kojima živi većinsko latino stanovništvo, preporučili su DeSantisa ka predsedničkog kandidata za koga se veruje da bi istu formulu mogao da primeni i u državama kao što su Arizona, Nevada i Teksas.

Promena generacija

- Ponovo smo napisali političku mapu - rekao je on pristalicama nakon što su saopšteni rezultati na Floridi.

Kako piše Gardijan, potencijalna izborna kampanja DeSantisa na predsedničkim izborima za dve godine mogla bi da se zasniva i na tezi o promeni generacija, s obzirom na to da guverner Floride ima 44. godine.

Bivši mornarički advokat i kongresmen bio bi po godinama sličan Džonu Kenediju, Bilu Klintonu i Baraku Obami kada su se kandidovali za Belu kuću, što je oštar kontrast od 76-godišnjeg Trampa ili Džoa Bajdena, koji puni 80 godina ovog meseca - navodi britanski medij.