''TO JE TERITORIJA RUSKE FEDERACIJE''! Peskov o poseti Zelenskog gradu Hersonu


IZVOR: Republika - 14.11.2022 | 12:10


Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, posetio je grad Herson nekoliko dana nakon što su ga oslobodile ukrajinske trupe.

Foto: Tanjug/AP
''TO JE TERITORIJA RUSKE FEDERACIJE''! Peskov o poseti Zelenskog gradu Hersonu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije danas komentarisao vest o poseti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ukrajinskom gradu Hersonu, koji su ruske snage nedavno napustile.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski posetio Herson

Na pitanje novinara kako Kremlj ocenjuje posetu Zelenskog Hersonu, Peskov je kratko odgovorio:

- Bez komentara. Vi znate da je to teritorija Ruske Federacije - prenosi Interfaks.

Prethodno su agencija Rojters i ukrajinska agencija Ukrinform objavili da je Zelenski danas posetio Herson.

Podsetimo, on jetom prilikom razgovarao sa vojnicima okupljenim u gradu, rekavši da Ukrajina "ide napred" i da je spremna za mir.

Moskva ga je proglasila administrativnim centrom nelegalno pripojene Hersonske oblasti, i to je bila jedina regionalna prestonica koja je bila okupirana. Herson je zauzet u martu, u jednom od najvećih ruskih ranih uspeha u ratu.

Region je tada bio jedan od četiri nelegalno pripojena nakon samozvanih referenduma održanih u septembru.

Na ceremoniji u Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da se o aneksiji Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona „ne može pregovarati“.

Ali u narednim nedeljama Ukrajina je počela da osvaja jug zemlje, napredujući duž reke Dnjepar prema Hersonu i stavljajući ruske snage pod sve veći pritisak.

Konačno, ruske snage su se povukle i ukrajinske trupe su ušle u grad u petak.

Meštani su viđeni kako slave, a neki se ponovo okupljaju sa voljenima koje nisu videli mesecima. Raspoloženje u gradu bilo je od radosti i olakšanja, ali i strepnje i straha od onoga što može uslediti.

U svojoj poseti u ponedeljak, Zelenski je rekao vojnicima da je Ukrajina „spremna za mir, mir za celu zemlju“, prenela je agencija Rojters.

On je zahvalio NATO-u i drugim saveznicima na podršci u ratu protiv Rusije, dodajući da su visoko pokretni artiljerijski raketni sistemi (Himars) iz Sjedinjenih Država napravili veliku razliku za Kijev.

Foto: Twitter/printscreen

Volodimir Zelenski se obratio masi okupljneoj na glavnom trgu u Hersonu

Predsednik se obratio masi okupljenoj na glavnom trgu u Hersonu, od kojih su neki mahali ukrajinskim zastavama ili su ih nosili prebačene preko ramena, rekao je novinar Rojtersa u Hersonu.

Bonus video: