TOTALNI UDAR KA KRIMU?! Šokantno predviđanje generala posle ruskog povlačenja iz Hersona: OVO SU MOGUĆI SCENARIJI!


IZVOR: Republika - 11.11.2022 | 12:06


Rusko povlačenje iz Hersona na levu obalu Dnjepra jedna je od centralnih tema sa Istočnog fronta.

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs
TOTALNI UDAR KA KRIMU?! Šokantno predviđanje generala posle ruskog povlačenja iz Hersona: OVO SU MOGUĆI SCENARIJI!

Donekle iznenađujuća i iznuđena odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da se povuče iz strateški važnog Hersona i ruske trupe prebaci na levu obalu Dnjepra otvorila je brojna pitanja.

Jedno od najvažnijih svakako je i šta će Ukrajina dalje preduzimati tim povodom i da li će Kijev pokrenuti još jedan talas kontraofanzive koja je počela u avgustu i tokom koje je ukrajinska armija uspela da povrati neke od najvažnijih tačaka na Istočnom frontu.

Foto: Tanjug/AP

 

Mik Rajan, penzionisani australijski general na Tviteru dao je svoju procenu trenutne situacije i predviđanje kojim tokom će se rat dalje odvijati.

Krucijalno pitanje

Pitanje prvog reda, navodi u uvodnom tvitu Rajan, je pitanje da li je rusko povlačenje zapravo zamka i pokušaj da se ukrajinci uvuku u borbu za koju se Rusija već spremila.

- Moj osećaj je da je rusko povlačenje stvarno. Njihova pozicija u Hersonu je teško održiva - navodi Rajan.

Prema Rajanovom mišljenju, Ukrajinci su se žestoko borili i sprovodili dalekosežne udare i psihološke operacije kako bi rusku poziciju na Zapadnoj obali Dnjepra učinili neodrživom.

- Oni će takođe obezbediti da Rusi koji se povlače budu napadnuti tamo gde je to moguće - konstatovao je general.

Šta je sledeće za Kijev?

Na to pitanje Rajan odgovara da je malo verovatno da će Ukrajinci uskoro preduzeti veliki prelazak preko Dnjepra na istočnu obalu.

Foto: twitter.com/printscreen

 

- Ukrajinci koji više vole da napadaju indirektno, napadaće neprijateljsku logistiku i nagrizati Ruse "iznutra" - tražiće druge prilie u drugim oblastima da "očiste" Ruse sa juga - uveren je Rajan.

Prema njegovim rečima, to što Kijev po svoj prilici neće krenuti u totalnu ofanzivu, nikako ne znači da će udari na ruske trupe prestati.

- Njihovo ponovno zauzimanje Hersona će proširiti oblast na jugu koju sistemi poput HIMARS mogu dosegnuti i biti osnov za buduću podršku narednim ofanzivama - navodi Rajan i ističe da se na ovaj način zaustavljaju ruske operacije ka Odesi.

- Zauzimanje Hersona je takođe važna operacija koja omogućava buduću kampanju za ponovno zauzimanje Krima - konstatuje autor.

Sa druge stane, prema Rajanovom mišljenju, rusko povlačenje iz Hersona je dokaz da se odluke u Kremlju ipak donose racionalno kada stanje na terenu ne odgovara ruskoj poziciji.

- Tempo i organizacija bilo kakvog ruskog povlačenja - s obzirom da bi ovo trebalo da bude namerna aktivnost - mnogo će nam reći o moralu i sposobnostima ruskih snaga na jugu. Izvođenje taktičkog povlačenja u dobrom stanju je veoma težak poduhvat, čak i u najboljim okolnostima - naglašava australijski general.

Herson i Harkov

Kako on primećuje, između povlačenja Rusa iz Hersona i Harkova, postoji ipak jedna bitna razlika.

Foto: Tanjug/AP

 

- S obzirom na vreme koje su Rusi imali da pripreme ovo povlačenje, verovatno neće ostaviti toliko opreme i municije kao u ofanzivi na Harkov - zapaža Rajan.

Kako on ističe, dok se Rusi povlače iz Hersona, moguće je da će istovremeno nastaviti sa udarima u drugim delovima Ukrajine.

- Dok je njihov sopstveni inventar dugotrajnog oružja mnogo manji, oni traže više od Irana. Iz ruske perspektive, ovi udari bi nastavili njihov tekući „energetski rat" protiv Ukrajine, a takođe bi obezbedili strateški komunikacioni materijal koji bi odvratio rusku publiku od povlačenja i gubitka teritorije u Hersonu - naglašava Rajan i dodaje da je to mnogo važno za Putina.

- Pošto je ruskom narodu u deklaraciji o aneksiji rekao da je Herson deo Rusije, Putinu će biti potrebna priča da opravda povlačenje i odvuče pažnju domaće publike od toga - podvlači general.

Slamka spasa za Rusiji i generala Surovikina, koji je od šefa Kremlja imenovan da vodi specijalnu operaciju u Ukrajini je i to što je manju teritoriju znatno lakše braniti.

Foto: Tanjug/AP/profimedia.rs

 

- U kombinaciji sa prilivom mobilisanih trupa, Surovikin može da obnovi razorene borbene jedinice i jedinice za podršku. On takođe može da gradi operativne rezerve na jugu ili istoku. Lokacije na koje su raspoređene povučene trupe će takođe pružiti uvid u njihov borbeni status, kao i verovatne prioritete generala Surovikina za zimu i početkom 2023. Ova konsolidacija bi takođe mogla da produži rat - naglašava Rajan.

Prestrojavanje, ne predaja

Kada je reč o pregovorima između Kijeva i Moskve, što je se ponovo pominje kao mogućnost, o čemu je Republika već pisala, australijski general smatra da sada nije vreme za to.

- Rusi su možda oslabljeni, ali ne odustaju od svojih teritorijalnih aspiracija. Moraće da budu potučeni na bojnom polju i potisnuti iz Ukrajine - istakao je Rajan i zaključio još uvek postoji mnogo neizvesnosti u vezi sa ovim potencijalnim povlačenjem Rusa.

- I, to je prestrojavanje ruskih snaga, a ne predaja. Pred Ukrajince je još mnogo borbi da očiste svoje zemlje od ruskih osvajača - zaključio je Rajan.