NAJLEPŠI UKRAS SVAKE KUĆE: Kako da vam petunije uvek bujaju?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

06.05.2024

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petunije su kućne lepotice, vraćaju nam osmeh na lice, a uz malo dodatnog truda bujaće na vašoj terasi.

NAJLEPŠI UKRAS SVAKE KUĆE: Kako da vam petunije uvek bujaju?

Foto: Shutteerstock

Master inženjer poljoprivrede Nikola Petrušić otkriva ključne savete za uspešno gajenje petunija. Prema njegovim preporukama, važno je držati petunije u saksiji sa otvorima na dnu kako bi se omogućilo odlivanje viška vode.

Takođe, preporučuje se postavljanje sitnih kamenčića na dno saksije kako bi se izbeglo zapušavanje otvora i zadržavanje viška vlage, što može oštetiti koren petunije.

Sejanje i sadnja petunija

Nikola ističe da petunije mogu biti posejane iz semena ili posađene iz reznica. Kod sejanja, preporučuje se postavljanje par semenki na površinu ili malo ispod zemlje koja treba da bude stalno vlažna, ali ne natopljena.

Takođe, važno je da za klijanje bude obezbeđena dovoljna sunčeva svetlost. Kada je reč o sadnji iz reznica, preporučuje se držanje reznice u vodi nekoliko dana pre sadnje kako bi se razgranali korenovi, nakon čega se sade u zemlju.

Foto: shutterstock

Uz pravilnu negu, vaše cveće će cvetati mesecima

Nikola naglašava da petunije najbolje uspevaju na mestima sa obiljem sunčeve svetlosti, ali da nije preporučljivo da budu izložene "direktnom suncu" tokom celog dana, posebno kada se gaje na terasi. Preporučeni interval zalivanja je jednom u tri dana, uz prethodnu proveru vlažnosti zemlje.

Uz poštovanje saveta stručnjaka poput Nikole Petrušića, gajenje petunija može postati zadovoljstvo i za ljude koji inače izbegavaju držanje cveća u kući. Pravilna nega, odgovarajući uslovi za rast i zalivanje mogu doprineti prelepom izgledu terase ili bašte, doprinoseći stvaranju prijatnog ambijenta i uživanju u lepoti šarenih cvetova petunija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading