IZBORI U SAD 2022. NASKUPLJI U ISTORIJI: Troškovi jednaki BDP-U jedne zemlje - ŠOK!


IZVOR: Republika - 09.11.2022 | 10:38


Politička trka 2022. godine skoro je duplo skuplja od međuizbora održanih 2010. godine.

Foto: Shutterstok, Pixabay
IZBORI U SAD 2022. NASKUPLJI U ISTORIJI: Troškovi jednaki BDP-U jedne zemlje - ŠOK!

Izbori u SAD, na polovini predsedničkog mandata Džozefa Bajdena, na putu su da postanu najskuplji međuizbori u istoriji Amerike, jer je potrošeno 16,7 milijardi dolara, kako na državnom, tako i na saveznom nivou, prema podacima dvostranačke orgnanizacije "Open sikrets".

Politička trka 2022. godine skoro je duplo skuplja od međuizbora održanih 2010. godine, a više nego dvostruko od međuizbora održanih 2014. godine.

Kandidati na saveznim izborima potrošili su oko 8,9 milijardi dolara, dok su državni kanditati, partijski odbori i razne komisije za sprovođenje izbora potrošile 7,8 milijardi.

Troškovi za ove izbore su na korak da se izjednače sa bruto proizvodom Mongolije za 2022. godinu, naveo je izveštač AP.

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP/fotomontaža/E.DELIBAŠIĆ

Donald Tramp, Džozef Bajden

Da podsetimo, izborni rezultati još pristižu i ne očekuje se da budu u potpunosti poznati u toku današnjeg dana. 

Za demokrate najznačanija je pobeda za mesto senatora u Nju Hempširu gde je Megi Hasan pobedila Dona Bolduka, penzionisanog generala sklonog teorijama zavere i jednog od najglasnijih pobornika teorije o izbornoj krađi koja je dovela na vlast predsednika Bajdena.

Republikanci su odlično prošli na Floridi gde je guverner i mogući budući predsednički kandidat Ron Desantis odbranio svoje mesto, a dobili su i tri senatorska mesta, tako da su im za većinu u Senatu potrebne još dva.

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Džozef Bajden, izbori u SAD

Osim bitke za Kongres i Senat pomno se prati kako prolaze kandidati bivšeg predsedika Donalnda Trampa koji uglavnom podržavaju teoriju o "izbornoj krađi" na prethodnim izborima.

Upravo zbog toga na ovim izborima izuzetno su važna mesta državih sekretara u saveznim državama budući da su izbori u njihovoj nadležnosti. Tramp očekuje pobedu većeg broja kandidata koje je on podržao, među njima i nekih koji javno govore da ne bi priznali rezultate iz 2020. da su tada bili na tim pozicijama. 

Donald Tramp je već najavio da će imati značajno saopštenje sledećeg utorka, a veruje se da će objaviti da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024.

BONUS VIDEO