ZAPAD U STRAHU OD PUTINOVIH NUKLEARKI: Britanci se plaše da će Rusija detonirati bojeve glave iznad Crnog mora


IZVOR: Republika - 18.10.2022 | 21:17


Pretnja se u poslednje vreme povećala, navode mediji.

Foto: Printscreen/Twitter RT;Tanjug/AP
ZAPAD U STRAHU OD PUTINOVIH NUKLEARKI: Britanci se plaše da će Rusija detonirati bojeve glave iznad Crnog mora

Strahovi su sve veći da će Vladimir Putin pokrenuti nuklearnu demonstraciju sile detonacijom smrtonosne bojeve glave iznad Crnog mora.

Sekretar odbrane Ben Volas juče je hitno otišao u Vašington na razgovore o kriznim situacijama usred sve veće zabrinutosti da će ruski predsednik lansirati nuklearke.

Bezbednosni izvor je za San rekao:

- Pretnja se u poslednje vreme povećala.

Foto: Tanjug/AP

Ben Volas

Volas je otkazao davanje iskaza poslanicima u kratkom roku kako bi se uputio u američku prestonicu da razgovara sa američkim kolegama.

I ministar oružanih snaga Džejms Hipi priznao je juče "da se nalaze u situaciji u kojoj su takvi razgovori neophodni".

Strah od nuklearnog napada, navodi San, raste zbog ukrajinskih snaga koje udaraju Putinove trupe i ponižavaju ga.

Zapadni zvaničnici upozoravaju da su predsednik Rusije i njegovi generali sve očajniji zbog seizmičkih gubitaka na bojnom polju u Ukrajini i "značajnih neuspeha vojnog rukovodstva".

Putin je prošlog meseca rekao da je Moskva spremna da upotrebi nuklearno oružje u cilju odbrane svog "teritorijalnog integriteta".

Takođe, američki predsednik Džo Bajden upozorio je da je svet bliži Armagedonu nego u bilo kom trenutku od kubanske raketne krize 1962. godine.

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov

Podsetimo, Putinov portparol je juče upozorio da bi novoanektirani delovi Ukrajine mogli biti branjeni nuklearnim oružjem.

- Sve ove teritorije su neotuđivi delovi Ruske Federacije i sve su zaštićene. Njihova bezbednost je obezbeđena na istom nivou kao i ostatak teritorije Rusije - rekao je Peskov novinarima.