ZELENSKI KRENUO U ŽESTOKU OFANZIVU: Rusi beže preko granice - Ukrajina pregovara sa MMF


IZVOR: Republika - 13.09.2022 | 05:14


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod kontrolom Rusije od početka meseca.

Foto: Tanjug/AP
ZELENSKI KRENUO U ŽESTOKU OFANZIVU: Rusi beže preko granice - Ukrajina pregovara sa MMF

"Od početka septembra do danas naši borci su oslobodili više od 6.000 kvadratnih kilometara teritorije Ukrajine na jugu i istoku", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Dodao je da se napredovanje ukrajinskih snaga nastavlja.

Blinken: Još je prerano za predvidjeti ishod

Govoreći u ponedeljak, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su ukrajinske snage postigle "značajan napredak" u svojoj ofanzivi, ali je dodao da je prerano prognozirati ishod.

"Rusi drže vrlo značajne snage u Ukrajini, kao i opremu, oružje i municiju. Oni nastavljaju koristiti to neselektivno ne samo protiv ukrajinskih oružanih snaga, već i protiv civila i civilne infrastrukture kao što smo videli", rekao je Blinken.

Pregovori sa MMF

Predsednik Ukrajine Zelenski danas će razgovarati s direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgievom. Do razgovora dolazi dok Ukrajina nastavlja vršiti pritisak na globalnog zajmodavca za punim programom finansiranja.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da traže program MMF-a vredan čak 15 do 20 milijardi dolara, iako se smatra da je malo verovatno da će tako veliki iznos dobiti odobrenje MMF-a.

Izvršni odbor MMF-a je na neformalnoj sednici u ponedeljak raspravljao o planu koji bi Ukrajini mogao ponuditi 1.4 milijarde dolara hitne pomoći.

BONUS VIDEO