POTRESAN OPROŠTAJ DUGINA OD ĆERKE DARJE! Najviša cena koju smo platili može se opravdati samo najvećim dostignućem: NAŠOM, RUSKOM POBEDOM!


IZVOR: Republika - 23.08.2022 | 13:06


Otac je sa knedlom u grlu obratio prijateljima i novinarima koji su prisustvovali komemoraciji Darje Dugine.

Foto: Tanjug/AP
POTRESAN OPROŠTAJ DUGINA OD ĆERKE DARJE! Najviša cena koju smo platili može se opravdati samo najvećim dostignućem: NAŠOM, RUSKOM POBEDOM!

Otac novinarke i filozofke Darije Platonove (Dugina) održao je oproštajni govor na civilnom parastosu za svoju ćerku, koja je tragično umrla od posledica podlog terorističkog napada, za koje zvanična Moskva optužuje ukrajinske specijalne službe.

Želeo sam da odgajam svoju ćerku onako kako ja vidim ideal čoveka. Pre svega, ona je verujuća, ona je svo detinjstvo provela u pravoslavnim školama, išla u crkvu. I ovo je važno, ali želeo sam da i ona bude inteligentna pravoslavna osoba, pa smo je njena majka i ja savetovali da postane filozof i ona je to postala. Ne mogu da kažem da li je dubokoumna kao filozof. Ali pokušala je da krene u tom pravcu - rekao je Dugin.

Foto: Printskrin/Tviter/@AlexKokcharov

Darja Dugina

- U našoj porodici je oduvek bilo, od samog početka: moraš postati bolji, moraš postati viši od sebe, moraš postati hrabriji, moraš postati pametniji, moraš postati savršeniji. Nismo je hvalili, ali joj je to nedostajalo. Rekli smo: ovo je mana, budi bolji, budi bolji, budi viši. A možda smo i preterali - naveo je Dugin.

Nije imala strah, zaista. A kada smo poslednji put razgovarali sa njom na festivalu Tradicija, rekla mi je: #Tata, osećam se kao ratnik, osećam se kao heroj, želim da budem takva, neću drugu sudbinu, želim da budem sa svojim narodom, sa svojom zemljom, želim da budem na strani sile svetlosti, to je najvažnije", dodao je ruski filozof.

Na svom poslednjem predavanju, na kome smo bili pored nje, rekao sam da je istorija bitka svetlosti i tame, Boga i njegovog protivnika. Čak je i naša politička situacija, naš rat u Ukrajini, ali ne i sa Ukrajinom, takođe deo ovog rata. Svetlost i tama. Ni manje ni više. A kada smo odlazili, minut pre njene smrti, smrti koja se desila pred mojim očima, zazvučala je pesma Akima Apačeva „Demoni su sahranjeni u Azovstalu“. Htela je da je sasluša, ali smo otišli ​​ranije. To ništa ne bi promenilo.

Foto: Printskrin/Telegram/@mshbot_bot

Eksplozija koja se dogodila pred njegovim očima

Smisao njenog života je ono što je upadljivo, ona je bila smislena, teška, uprkos tome što je bila skoro devojčica, skoro da nije živela ni trideset godina, otišla je, ali se kretala linijom ove logike, koja je postala njena logika. I zato sam veoma zahvalan i dirnut - nisam mislio da je tako poznata i tretirana.

Ona je bila ono u šta je verovala. Koliko dvoličnosti u našem životu, koliko kukavičluka, ali ona nije bila takva, bila je cela, tako je vaspitana, a njen put je neka vrsta neverovatne svađe, najstrašnija, možda najmonstruoznija, srceparajuća rasprava. Tako bi trebalo da bude. Tako ne bi želela drugu sudbinu, drugačiji život.

Volela je slavu, koja joj je nedostajala, bila je malo hvaljena. I sada, kada joj je predsednik dodelio Orden za hrabrost, osećam koliko je srećna, kako kaže: „Vidiš, tata, kakav sam ja dobra, a govorio si mi tako“. Znate, voleti slavu zbog njene dobre strane - šta je loše u tome ako je sve zbog svetlosti. Ni za šta drugo. Ako si se ponudio na oltar svoje zemlje, svoje vere, svoje istine, šta je onda loše u tome, ako ti se odaje priznanje, tako je ispravno.

Foto: Profiemdia/east2west news

Otac sa ćerkom Darjom

Žao mi je, ne mogu da govorim, samo sam vam veoma zahvalan, zahvalan sam svima, svim našim ljudima, nisam ni slutio da može tako, svima koji su došli, i svima koji su se odazvali, svima koji su pisali. Ispostavilo se da nisam znao ko mi je najbliži i bliski prijatelj drugima.

Izvinite, mislim da je poslednje što želim da kažem da je njen život bio smisao, smisao je za nju bila najvažnija komponenta i da je živela u skladu sa tim smislom. A da je ovo pogodilo nekoga, njenu tragičnu smrt, njenu ličnost, njen integritet, onda bi imala jednu želju: ne sećajte me se, ne veličajte me, borite se za našu veliku zemlju, branite našu veru, naše sveto pravoslavlje, volite naše rusko ljudi, jer je ona ginula za narod, umrla je za Rusiju na frontu, a ovaj front je ovde. Ne samo tamo – ovde, u svakom od nas. POGLEDAJ GALERIJU

A najveća cena se može opravdati samo najvišim dostignućem, pobedom. Živela je za vreme pobede i umrla je za vreme pobede. Naša ruska pobeda, naša istina, naše pravoslavlje, naša zemlja, naša država“.