KRIK OD KOJEG SE LEDI KRV! Stručnjak za ajkule OTKRIO kako da preživite NAPAD OVE MORSKE ZVERI!


IZVOR: Republika - 24.07.2022 | 12:33


Stručnjak za ajkule otkrio je najbolji način da preživite napad - ali morate biti hrabri.

Foto: Printskrin/Youtube/DzulakaBumba
KRIK OD KOJEG SE LEDI KRV! Stručnjak za ajkule OTKRIO kako da preživite NAPAD OVE MORSKE ZVERI!

Morski biolog Rajan Džonson, koji je stručnjak za ajkule, govorio je koji je najbolji način da se preživi napad. Kako on ističe, najgore što u tom trenutku može da se učini, jeste da se čovek ponaša kao da je plen. 

- Ako se ponašate kao plen, one će vas verovatno tretirati kao plen. Ne paničite, ne mlatite, ne pokušavajte da pobegnete - rekao je on i dodao da bi trebalo ostati na svom mestu i u 99,9 odsto slučajeva, ajkula će otići svojim putem. 

Stručnjak za ajkule kaže kako se sve više morskih grabljivica filtrira u vode Velike Britanije kako temperatura nastavlja da raste. Plivači će morati da ih nadmudre i da budu pametniji od ajkula. 

Foto: printscreen/youtube.com

Ajkula

- Važno je da svi koji uđu u vodu budu obrazovani o ajkulama. Onda kada počnu da se pojavljuju na čudnim mestima, znamo kako da reagujemo - rekao je Džonson.

Suočavanje sa ajkulom

U međuvremenu, avanturista i TV zvezda Ber Grils je ekskluzivno razgovarao za The Sun da bi dao svoje glavne savete o tome šta da radite ako se suočite sa ajkulom.

- Većina napada ajkula je pogrešan identitet, ili misle na nešto drugo. Dakle, ako vidite da se ajkula čini vidljivom, budite jaki, učinite da ne izgledate kao plen - rekao je on.

Foto: commons.wikimedia.org/Pterantula (Terry Goss)

Ajkula

On kaže da je najvažnije biti stabilan u takvim situacijama. 

- Čim počnete da paničite i da se mlatite u toj vodi i da šaljete signale plenu-predatoru da ste hrana, da ste uplašeni i slabi – bilo da se suočavate sa vukovima ili ajkulama. Dakle, ako ste sa ajkulom u vodi, plivajte, znate snažno, zamahujte, plivajte, stabilno. Ako dolazi po tebe, ako izgleda kao da napada, ti idi na to, zaroni prema, budi agresivan. Prouzrokuje konfuziju u umu ajkule - napominje on. 

Bear je dalje potvrdio da ajkule „ne žele da te pojedu“, ali imaju tendenciju da pomešaju ljude sa plenom.

- Ako vide da si čovek, a nisi uplašen, i plivaš s tim, ostave te na miru - zaključuje on. 

Preživeo napad ajkule

Narednik iz Drugog svetskog rata Edgar Harrell rekao nam je da je preživeo dane u vodama prepunim ajkula kod Filipina skupljajući se sa svojim mornarskim prijateljima. Pokojni američki veterinar bio je na USS Indijanapolisu 1945. godine kada ga je torpedovala japanska podmornica.

Foto: unsplash.com

Ajkula

Harrell je plutao sa grupom od otprilike 80 drugih muškaraca kada su leđne peraje počele da seku kroz talase oko njih. Muškarci su se držali jedni za druge u pokušaju da zastraše predatore - ali oni oslabljeni povredama izgubili bi stisak. Kada bi bili sami na otvorenom, ajkule bi se zatvorile.

- Čuli biste krik od kojeg se ledi krv, pogledali biste i videli da neko ide ispod - rekao je on. 

I dok se krv žrtava širila u vodi, ajkule – koje mogu namirisati krv i do tri milje – bile su privučene bespomoćnim mornarima, stvarajući ludnicu za hranjenje.

- Kada oko 900 dečaka propada u bedi, ajkule će plivati tamo i napašće ono što im je na putu. Ako se klonem okolo na njihovom putu, oni će me povući, a moraće da te udare samo jednom. Čuli smo samo da su muškarci pojedeni živi. Svaki dan, svaku noć - priča on.