SENILNOST ILI NEMAR? Novi gaf američkog predsednika tokom posete IZRAELU: BAJDEN SLAVI HOLOKAUST?


IZVOR: Republika - 14.07.2022 | 08:26


Prvi čovek Amerike sada je već nadaleko poznat po svojim "biserima". Ovaj put omaklo mu se da uvredi čitavu jevrejsku zajednicu!

Foto: Tanjug/AP
SENILNOST ILI NEMAR? Novi gaf američkog predsednika tokom posete IZRAELU: BAJDEN SLAVI HOLOKAUST?

U okviru svoje posete Izraelu, američki predsednik Džozef Bajden obišao je i Jad Vašem, izraelski nacionalni spomenik i memorijalni kompleks posvećen žrtvama Holokausta.

Tom prilikom Bajden je imao nameru da oda počast Jevrejima koji su nastradali od ruke nacista i kolaboracionista tokom Drugog svetskog rata i dao je sve od sebe, da ostavi dojam nekog ko mari za jevrejsku zajednicu i njihovo masovno stradanje koje ih prati kroz čitavu istoriju.

Zapalio je Bajden večni plamen sećanja, položio venac i susreo se sa dvoje preživelih Renom Kvint (86) i Žizel Sikovič (95), i tokom cele ceremonije držao ruku na srcu, a zamalo i pustio suzu kada se obratio jednoj ženi sa rečima:

- Moja majka bi rekla - Bog te voli draga. Bog vas voli.

Foto: Tanjug/AP

Bajden tokom ceremonije odavanja počasti nastradalim Jevrejima

Međutim, čini da ni to nije dovoljno da nadmaši momenat u kome u potpunom zanosu sve to radi u - ČAST Holokausta.

Naime, Bajden je po sletanju na izraelski aerodrom kraj Tel Aviva uspeo da na svoju preobimnu listu gafova, doda jedan svež i potpuno besmislen. Tokom nadahnutog govora koji je održao povodom svoje posete Izraelu, umesto da govori o užasima Holokausta, Bajden je tokom obraćanja govorio u njegovu "čast", pogrešno se izrazivši.

- U Izraelu sam da odam poštu za šest miliona jevrejskih života, uništenih u genocidu i da nastavimo, ono što moramo da radimo svakog, svakog dana, da nastavimo da budemo svedoci da održimo u životu istinu i čast Holokausta… - rekao je Bajden, a onda se brzo ispravio i dodao:

- Užas Holokausta.

Nije bilo teško videti da je američki lider imao poteškoće sa svojim napisanim govorom, a moguće da ga nije ni pročitao pre ceremonije, budući da ga je teško čitao, pa i napravio ovako kardinalnu grešku, koju su primetili i onjoj izveštavali brojni strani mediji.

Ovo je svakako samo jedan u nizu Bajdenovih "blamova", kojima se ističe prilikom poseta zemljama širom sveta, pa i tokom zvaničnih i važnih ceremonija u Americi.

Među najzapaženijima su ostali i ovaj nedavni, kada je govorio o EU integracijama i tom prilikom umesto Švedske, rekao da je Švajcarska aplicirala za članstvo. Tako mu je isto i da li je reč o Libiji ili Siriji.

Takođe, redvono se gubi na sceni, pa pruža ruku kako bi se pozdravio čak i kad nikog nema na bini.

Svakako, nije prvi put da ozbiljno vređa Izrael, budući da je tokom sastanka sa premijerom ove zemlje Naftali Benet u Beloj kući tokom prošle godine, uhvaćen kako spava.