DŽONSON IZNENADIO SVET: Nakon ostavke živeće kao BUBREG U LOJU - a evo i zašto!


IZVOR: Republika - 07.07.2022 | 15:37


Boris Džonson je nakon svih dešavanja danas najavio ostavku na mesto premijera, što je mnoge navelo da misle da će ostati čak i bez krova nad glavom. Međutim, Džonson ima plan koji će mu obezbediti veliki komfor i novac.

Foto: Printscreen
DŽONSON IZNENADIO SVET: Nakon ostavke živeće kao BUBREG U LOJU - a evo i zašto!

Kada je Boris Džonson danas najavio ostavku na mesto premijera, mnogi su zaključili da će sebe ostaviti bez posla i krova nad glavom, ali očigledno je da Džonson ima plan B sa kojim bi mogao brzo da se obogati.

Pre nego što je došao na funkciju, procenjuje se da je zaradio oko 830.000 funti za svoje novinske kolumne, knjige, govore i TV nastupe. Čak je jednom pomenuo 250.000 funti koje je dobio za svoju kolumnu u britanskom dnevnom Telegrafu, nazivajući to sićom, prenosi Gardijan.

Bivši pomoćnik Dominik Kamings ranije je rekao da je lider konzervativaca uvek planirao da odustane i ode posle sledećih izbora pokušavajući  da "zaradi novac, zabavljajući se".

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson

Po svemu sudeći, Džonsonu novac više neće problem. Džajls Edvards, autor knjige Bivši ljudi, intervjuisao je brojne bivše lidere i rekao da Džonson može da očekuje ozbiljan novac.

- Bivšim liderima se nudi sve što se može zamisliti za honorare koji ne mogu biti ništa drugo do ekstravagantni - rekao je on za Gardijan.

Njegova prethodnica Tereza ​​Mej zaradila je više od 2,1 miliona funti otkako je otišla sa funkcije pre tri godine. A s obzirom na duži period Borisa na funkciji, on bi potencijalno mogao da ima mnogo veću zaradu, posebno u SAD, gde se poredi sa Donaldom Trampom.

Uobičajene cene za govornika slavnih su oko 100.000 funti po govoru. Samo 10 takvih godišnje i Boris već ima odličnu zaradu.

Naime, Tom Bauer, jedan od biografa Borisa Džonsona izjavio je da su političaru "finansijer koji finansiraju torijevsku stranku" rekli da on ne treba da brine o novcu. 

- Političari su rekli da je njegova buduća zarada zagarantovana, kao i da bi mogao da uzme sve kredite koji mu trebaju po veoma niskim stopama - tvrdi Bauer u razgovoru sa Gardijanom.