Rusi neće da obnavljaju čeličanu Azovstalj! Prave od nje zonu za odmor!? Najbogatiji Ukrajinac i njen vlasnik podneo tužbu i traži odštetu!


IZVOR: Republika - 23.06.2022 | 10:00


Nema potrebe da se Azovstal obnavlja, rekao je ruski ministar Marat Husnulin.

Foto: printscreen/Telegram
Rusi neće da obnavljaju čeličanu Azovstalj! Prave od nje zonu za odmor!? Najbogatiji Ukrajinac i njen vlasnik podneo tužbu i traži odštetu!

Rusija planira da zameni teško oštećenu čeličanu Azovstalj u osvojenom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju ili industrijskim parkom ili zonom za odmor, rekao je ruski ministar Marat Husnulin u sredu.

Zamenik premijera Marat Husnulin rekao je da je obnova lokacije, koja je postala simbol ukrajinskog otpora, već u toku.

- Nema potrebe da se Azovstalj obnavlja -  rekao je Husnulin državnoj televiziji Rossiia 24. - Ova zona može da nastavi da funkcioniše kao industrijski park ili zona za rekreaciju.

Vlasnik Azovstalj-a Rinat Ahmetov, najbogatiji čovek Ukrajine, rekao je prošlog meseca da planira da tuži Rusiju za gubitak od 20 milijardi dolara kao rezultat uništenja fabrike, prenosi Moskou Tajms.

Ahmetovljeva kompanija Metinvest – najveći ukrajinski predratni poslodavac – rekla je u aprilu da „nikada neće raditi pod ruskom okupacijom“.

Husnulin je takođe rekao da Rusija planira da proširi kapacitet mariupoljske luke i razvije lokalni turizam.

Foto: Printskrin

Čeličana Azovstalj

 

- Teško je proceniti troškove ovog posla, ali su prilično visoki - rekao je on za Rosiju 24.

Denis Pušilin, koji je na čelu promoskovske separatističke Donjecke Narodne Republike u istočnoj Ukrajini, rekao je prošle nedelje da će fabrika Azovstal biti pretvorena u tehnološki park, javni park ili stambenu oblast.

Rusija je preuzela potpunu kontrolu nad Mariupoljom prošlog meseca kada se, procenjuje se, predalo oko 2.500 ukrajinskih vojnika koji su se držali u fabrici Azovstal.

Neki od zatvorenika Azovstalja prebačeni su u Rusiju, a zarobljeni ukrajinski komandanti su navodno držani u moskovskom zatvoru Lefortovo.

Bonus video: