Neka se deca igraju da ne plaču! Zelenski uveo sankcije Putinu, žestoka reakcija Lavrova!


IZVOR: Republika - 10.06.2022 | 10:39


Odlukom predsednika Volodimira Zelenskog Ukrajina je uvela sankcije šefu Kremlja Vladimiru Putinu. Iz Moskve ubrzo stigao odgovor.

Foto: Tanjug/AP
Neka se deca igraju da ne plaču! Zelenski uveo sankcije Putinu, žestoka reakcija Lavrova!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u četvrtak dekret kojim se uvode lične sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Uredbom koja je stupila na snagu u četvrtak, a koja je objavljena na veb sajtu ukrajinskog predsednika, precizirano je da je Putinu zabranjen ulazak u Ukrajinu kao i da mu se ukidaju vize i blokira sva imovina, ne precizirajući o kojoj imovini se radi.

Pod sankcijama, koje je odobrilo ukrajinsko Veće za nacionalnu bezbednost i odbranu, su i svi ruski ministri kao i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema direktivi Zelenskog, pod sankcijama je i 236 ruskih univerziteta kao i njihovi čelni ljudi.

Odgovarajući na pitanje o uvedenim sankcijama, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov rekao je da potezi Kijeva nisu vredni komentarisanja.

Ne mislim da je to vredno nekog konkretnog koraka s naše strane, neka se deca igraju, da ne plaču - rekao je Lavrov.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Francuska i dalje spremna da šalje teško naoružanje UKR

- Francuska će ostati spremna da odgovori na sve potrebe Ukrajine, uključujući teško naoružanje - rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Kako je saopštila Jelisejska palata, Makron se interesovao za najnovija dešavanja na terenu, kao i o potrebama Ukrajine u pogledu vojne opreme, političke i finansijske podrške i humanitarne pomoći.

Sagovornici su se dogovorili da ostanu u kontaktu, posebno kada je reč o podnošenju zahteva Ukrajine za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, o čemu će se diskutovati na samitu EU 23. i 24. juna.