Najduža bitka od početka rata u Ukrajini - 14 sati borbenih dejstava! Poznat epilog: Evo ko je izvukao deblji kraj! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 08.06.2022 | 09:47


Elitna ruska jedinica do nogu je potučena u jednoj od najdužih bitaka koje su do sada vođene na Istočnom frontu.

Foto: printscreen
Najduža bitka od početka rata u Ukrajini - 14 sati borbenih dejstava! Poznat epilog: Evo ko je izvukao deblji kraj! (VIDEO)

Ukrajinska 80. jurišna padobranska brigada nanela je težak poraz ruskoj elitnoj jedinici u bici koja je trajala punih 14 sati, prenose Zapadni mediji pozivajući se na post koji je na Fejsbuku objavila ukrajinska armija.

Kako se precizira u postu objavljenom na toj društvenoj mreži, ukrajinska vojska likvidirala je 50 pripadnika 76. gardijske vazdušno-jurišne divizije koja je smeštena u Pskovu, a koja se smatra elitnom u ruskim oružanim snagama.

Iako se ne precizira gde se bitka odigrala, u postu se navodi da su Rusi sprečeni da osvoje "strateški važan autoput na Istoku zemlje", i to nakon što su stariji poručnik ukrajinske vojske i njegovi saborci odbili da se evakuišu uprkos ranama koje su zadobili.

Foto: printscreen

Ukrajinska vojska porazila rusku elitnu jedinicu u najdužoj borbi na Istočnom frontu

 

Prema navodima medija na Zapadu, bitka je počela tako što su ukrajinske snage uočile ruske diverzante i otvorile vatru iz automatskog oružja, a završila se masovnim artiljerijskim napadom.

- Naši momci su uočili diverzante i otvorili vatru iz automatskog oružja, nateravši ih da se povuku.Koordinisane akcije artiljerijskih jedinica 80. brigade na kraju su nanele masovni artiljerijski udar na neprijatelja. Neprijatelj nije prošao - navodi se u postu, prenose Njuzvik i Insajder.

 

 

Prema navodima posta, preživeli ruski vojnici bili su prinuđeni da se povuku, ostavljajući svoje poginule saborce za sobom.

Sa druge strane, zvanična Moskva se nije oglašavala ovim povodom.

Foto: Tanjug/AP

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane

 

Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da je ruska vojska „u potpunosti oslobodila“ stambene četvrti Severodonjecka i da napreduju ka Popasni. 

Koliko je zaista stradalo Rusa?

Inače, podaci o ruskim žrtvama od počeka invazije na ukrajinu variraju od izvora do izvora. 

Foto: Tanjug/AP

Zelenski sa ukrajinskim vojnikom

 

Sam ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, na primer, tvrdi da je Moskva izgbila oko 200 aviona, dok ukrajinski zvaničnici tvrde da je likvidirano oko 30.000 ruskih vojnika.

Zapadni izvori, međutim, ističu da broj ubijenih ruskih vojnika nije veći od 15.000, ali i to smatraju najvećim ruskim porazom još od rata u Avganistanu.