TEŽAK UDARAC ZA PUTINA! Ubijen glavni čovek paravojne jedinice VAGNER! "Likvidator" skinut snajperom!


IZVOR: Republika - 07.06.2022 | 08:44


Vladimir Andonov (44), jedan od glavnih pripadnika ruske paravojne jedinice "Vagner", ubijen je sinoć prema navodima ukrajinskih medija.

Foto: Printscreen/Twitter
TEŽAK UDARAC ZA PUTINA! Ubijen glavni čovek paravojne jedinice VAGNER! "Likvidator" skinut snajperom!

Poznatiji je među ukrajinskim redovima pod nazivom "likvidator" i povezuju ga sa brojnim ubistvima ukrajinskog stanovništva u Donbasu. Njega je sinoć usmrtio jedan ukrajinski snajperista u Harkovskoj oblasti. Ovu vest prvi je preneo novinar ruskog lista "Moskovsky Komsomolets" koji navodi kako je dobio potvrdu da je Vladimir Andonov ubijen u Ukrajini, poznatiji u Moskvi po nadimku "Vaha".

- Preminuo je sinoć tokom izviđanja sa svojim saborcem - navodi ruski novinar.

Foto: Printscreen/Twitter

 

Ovo je još jedan u nizu teških udara na Vladimira Putina, nakon što je jedan od najbližih saradnika čečenskog lidera Ramzana Kadirova pukovnik Mezhid Ucmigov teško ranjen na frontu u Ukrajini. 

Kako prenose britanski mediji, Ucmigov je zamenik komandanta puka specijalnih snaga nazvanog po Kadirovljevom ocu i vrlo je blizak ruskom predsedniku.

Šta je "Vagner" grupa?

Ruska grupa "Vagner" smatra se jednom od najtajnovitijih i najspecijalizovanijih organizacija. Zvanično ne postoji, ali se veruje da je oko 10.000 operativaca sklopilo najmanje jedan ugovor sa grupom u poslednjih sedam godina kako bi otišli ​​u ratna žarišta širom sveta.

Regruti su, između ostalog, učestvovali i u sukobima u Siriji, Libiji i Centralnoafričkoj Republici.

Novi regruti smeštaju se u jedinice te grupe pod komandom oficira GRU (ruske vojne obaveštajne jedinice Ministarstva odbrane).

Za "Vagner" grupu prvi put se čulo širom sveta tokom rata u Donbasu kada je tokom 2014. i 2015. godine navodno pomagala proruskim snagama u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk.

Kao jedan od njenih lidera navodi se Dmitri Utkin (51), oficir specijalnih snaga Rusije u kojima je imao čin potpukovnika. Protiv njega su SAD uvele sankcije uz optužbu da je na čelu ove zloglasne grupe, a u decembru prošle godine i Savet Evropske unije uveo je restriktivne mere protiv Utkina i drugih pojedinaca koji su dovedeni u vezu sa tom grupom.

Takođe, optužuju ga da je bio vođa grupe koja je koja je vršila najteža dela poput mučenja, vansudskih pogubljenja po kratkom postupku ili "proizvoljna pogubljenja" i brojna ubistva.

BONUS VIDEO: