ZAPAD DRHTI OD KINESKIH VOZOVA SUDNJEG DANA! Upaljeni svi alarmi - Peking će moći da cilja američke i evropske mete! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 04.06.2022 | 14:40


Zvanični Peking namerava da sistem "pametne" železnice iskoristi kako bi njime saobraćali esktremno brzi vozovi sa nuklearnim naoružanjem, piše britanski San.

Foto: Tanjug/AP/printscreen
ZAPAD DRHTI OD KINESKIH VOZOVA SUDNJEG DANA! Upaljeni svi alarmi - Peking će moći da cilja američke i evropske mete! (VIDEO)

Vozovi "Sudnjeg dana", što je naziv koji se već odomaćio u medijima na Zapadu, kreću brzinom do 220 milja (350 kilometara) na sat i mogli bi da pretstavljaju značajnu opasnost za Zapadne zemlje ukoliko bi došlo do ekskalacije sa Kinom.

Da zvanični Peking namera da koristi brze vozove donosiocima odluka u prestonicama na Zapadu postalo je jasno kada je nedavno objavljeno istraživanje koje finansira kineska vlada, a čiji rezultati bi uskoro mogli da postanu realnost.

Prema ocenama stručnjaka, kineski budžet njihovu izgradnju i više nego lako može da izdrži.

- Nije nezamislivo da kineski železnički sistem može da podrži 1.000 dodatnih bojevih glava koje mogu da dostignu evropske i američke ciljeve - objasnio je Rik Fišer, ekspert za kinesku vojsku.

Realizacija ovog projekta od strane šefa kineske države i Komunističke partije Si Đinpinga poverena je Jin Zihongu, vanrednom profesoru na Univerzitetu Jugozapad Huantong, a preliminarni rezultati predstavljeni su u časopisu koji je recenzirao Univerzitet.

- Preliminarni rezultati pokazuju da je korišćenje brzih vozova za transport oružja - kako konvencijanog tako i nuklearnih bojevih glava - bolje i brže od teške transportne železnice za koju se verovalo da najbolje odgovara toj ulozi - navodi San.

Inače, kako navodi britanski tabloid, korišćenje vozova kao lansirne rampe za nuklearno oružje je stara ideja koju je razvio Sovjetski savez, a Peking preuzeo još 2005 godine, kada su istraživači sa Pekinškog instituta za tehnologiju svemirskih lansiranja izneli su ideju o lansiranju podmorničke rakete iz voza.