ARHITEKTA BREGZITA NAJDŽEL FARAŽ: Brisel i dalje ne razume zašto smo izašli iz EU


IZVOR: Tanjug - 08.01.2018 | 18:51


Bivši lider Partije za nezavisnost Velike Britanije Najdžel Faraž izjavio je da glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit, Mišel Barnije, i dalje ne razume zašto su Britanci glasali za istupanje iz Unije.

Foto: Tanjug/AP

Kreator Bregzita: Najdžel Faraž

Faraž je to saopštio nakon što se danas sastao sa Barnijeom, sa kojim je razgovarao oko 40 minuta, prenosi portal Politiko u svom evropskom izdanju. 

- Barnijeu očito nije jasno zašto se dogodio Bregzit. Stekao sam utisak da njemu nije prethodno objašnjeno da je glasanje za Bregzit pre svega imalo veze sa masovnom imigracijom i demokratskim samoopredeljenjem - naveo je Faraž.

On je, u izjavi evropskom portalu, predvideo da će pregovori između EU i Britanije o izlasku te zemlje iz evropskog bloka biti teški zbog onoga što on smatra nefleksibilnošću EU.

- Barnije je čovek koji apsolutno veruje da sva pravila i svi zakoni moraju biti isti za sve - istakao je Faraž.


Što se tiče aspekata potencijalnog dogovora koji su vezani za trgovinu i finansijske usluge, Faraž je ocenio da će se, ukoliko Barnije ne bude spreman na kompromis i ustupke s tim u vezi, pojačati pozivi da Britanija istupi iz EU u skladu s propisima Svetske trgovinske organizacije.

- Nisam siguran da ćemo se dobro provesti... ali kada se ni oko čega ne slažemo, onda se tome smejemo - zaključio je Faraž.

Portparol Evropske komisije Margaritas Šinas izjavio je danas da su Faraž i Barnije razgovarali o "situaciji" kad je reč o pregovorima o Bregzitu.

- Mi ne pregovaramo s članovima Evropskog parlamenta, već sa britanskom vladom - istakao je Šinas.