UKRAJISNKI PREMIJER OGORČEN: Ruska invazija nas je skupo koštala!


IZVOR: Republika - 28.05.2022 | 17:29


Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara puteva, nekoliko stotina mostova i 12 aerodroma. Govoreći za Bi-Bi-Si, Smihal je rekao da je uništeno ili oštećeno više od 100 obrazovnih ustanova, preko 500 medicinskih ustanova i 200 fabrika.

Foto: youtube.com
UKRAJISNKI PREMIJER OGORČEN: Ruska invazija nas je skupo koštala!

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara puteva, nekoliko stotina mostova i 12 aerodroma. Govoreći za BBC, Šmihal je rekao da je uništeno ili oštećeno više od 100 obrazovnih ustanova, preko 500 medicinskih ustanova i 200 fabrika.

- Oko 35 odsto privrede trenutno ne funkcioniše - rekao je on.

- Više od 300.000 kvadratnih kilometara zemlje je minirano ili kontaminirano bombama - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina

Šmihal je procenio da je izgubljeno 30 do 50% BDP-a zemlje. Mesečni budžetski deficit je 5 milijardi dolara.

Prema različitim procenama, direktna šteta na infrastrukturi i privredi je oko 600 milijardi dolara. Šmihal je rekao da je vlada izdvojila više od 50 milijardi dolara za tekuću rekonstrukciju, gde je to moguće.

„Želimo da izgradimo novu državu“

- Naredna faza biće rekonstrukcija velike infrastrukture, kao što je snabdevanje električnom energijom i vodom, i rekonstrukcija mostova i puteva - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina

Treća faza, kako je rekao, biće "velika obnova naše zemlje".

- Ne želimo samo da obnavljamo cigle i beton. Želimo da izgradimo novu državu - rekao je premijer i dodao da će za to biti potrebna ukrajinska sredstva, međunarodna pomoć i ruski novac.

- Ubeđeni smo da agresor mora da plati uništenje koje je učinio. To treba da bude jasno, na račun zamrznute ruske imovine - zaplenjene i prebačene u Ukrajinu radi zajedničke obnove naše države - zaključio je Šmihal, prenosi hrvatski Index.