ZELENSKI BESAN NA VETERANA AMERIČKE DIPLOMATIJE! Nije ovo 1938 - Kisindžerov kalendar je zastareo! NE DAMO NIŠTA RUSIJI! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 26.05.2022 | 08:25


Predlog doajena američke diplomatije čija se reč pažljivo sluša na svim meridijanima sveta Henrija Kisindžera da bi Ukrajina trebalo da prepusti deo suvereniteta Rusiji, razbesneo je Kijev.

Foto: Tanjug/AP/printscreen
ZELENSKI BESAN NA VETERANA AMERIČKE DIPLOMATIJE! Nije ovo 1938 - Kisindžerov kalendar je zastareo! NE DAMO NIŠTA RUSIJI! (VIDEO)

Toliko da je morao da reaguje i sam ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Osvrćući se na Kisindžerovo izlaganje putem video linka učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Zelenski je uputio teške reči na račun američkog diplomate.

- Izgleda da kalendar gospodina Kisindžera nije 2022. već 1938. i on je mislio da razgovara sa publikom ne u Davosu, već u tadašnjem Minhenu - rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine potom je uporedio Kisindžerove stavove sa smirivanjem nacističke Nemačke 1938. godine.

- Inače, prave 1938. godine, kada je porodica gospodina Kisindžera bežala iz nacističke Nemačke, on je imao 15 godina - podsetio je ukrajinski predsednik.

Nimalo biranim rečima Zelenski je za sve one koji savetuju Kijev da nešto da Moskvi, uključujući i Kisindžera, rekao da ne žele da vide obične ljude.

- Obične Ukrajince. Milioni onih koji zaista žive na teritoriji koju predlažu da razmene za iluziju mira. Uvek moraš da vidiš ljude - podvukao je Zelenski i u potpunosti odbacio ideju da bi ruske interese trebalo uzeti u obzir.

- Bez obzira šta ruska država radi, postoji neko ko kaže: "Hajde da uzmemo u obzir njene interese". Ove godine u Davosu se to ponovo čulo. Uprkos hiljadama ruskih projektila koji su pogodili Ukrajinu. Uprkos desetinama hiljada poginulih Ukrajinaca. Uprkos Buči i Marijupolju itd. Uprkos razorenim gradovima. I pored "filtracionih logora" koje su podigli Rusi. Rusija je sve ovo uradila u Evropi. Ali ipak, u Davosu, na primer, gospodin Kisindžer izlazi iz duboke prošlosti i kaže da komad Ukrajine treba dati Rusiji - rekao je Zelenski.

Podsetimo, Kisindžer je u svom obraćanju o sukobu rekao da pregovori treba da počnu u naredna dva meseca pre nego što on stvori preokret i tenzije koje neće biti lako prevaziđene.

- U idealnom slučaju, linija podele bi trebalo da bude povratak na "status kuo ante“ - rekao je Kisindžer što znači da bi Ukrajina trebalo da pristane da se odrekne većeg dela Donbasa i Krima.