OVAKO JE BILO 2005, ŠTA SE SAD SPREMA!? Ukrajina koristi Evroviziju za političku propagandu!


IZVOR: Republika - 13.05.2022 | 14:34


Da li će im ruska invazija doneti pobedu?

Foto: youtube.com/Eurovision Song Contest
OVAKO JE BILO 2005, ŠTA SE SAD SPREMA!? Ukrajina koristi Evroviziju za političku propagandu!

Ukrajina je 2005. godine Evroviziju iskoristila za političku propagandu, a nešto slično se i sada dešava.

Finale takmičenja za pesmu Evrovizije održaće se u subotu uveče, a mnogi kao pobednika vide Ukrajinu. Razlog za to ne leži u najboljoj pesmi, već u političkoj situaciji. Ukrajina već dva i po meseca trpi agresiju Rusije, što je za svaku osudu, ali to obilato koristi da prikuplja poene.

Uveliko se spekuliše da će Ukrajina odneti pobedu, a Republika vas podseća da ovo nije prvi put da ova zemlja koristi Evroviziju za političku propagandu. Nešto slično se desilo 2005. godine, kada se takmičenje održavalo upravo u Kijevu.

Foto: youtube.com/Eurovision Song Contest

Ukrajinska koreografija na Evroviziji 2005. godine

Godinu dana ranije Ruslana je pobedila, da bi potom grupa "Grindžoli" predstavljala Ukrajinu i otvoreno scenu koristila za političke poruke. U zemlji je tada bila takozvana narandžasta revolucija, a koreografija grupe "Grindžoli" se sastojala u tome što su neki članovi imali lisice na rukama.

Da li će Ukrajina, zbog novonastale situacije u zemlji, ove godine odneti pobedu na Evroviziji, ostaje nam da vidimo, ali, po svemu sudeći, šanse za to su velike.

Podsetimo, u drugom krugu predsedničkih izbora, održanom 21. novembra 2004, prema zvaničnim rezultatima pobedio je Viktor Janukovič, ali je njegov protivkandidat Viktor Juščenko, političar prozapadne orijentacije i zagovornik ulaska u NATO, osporio rezultate tvrdeći da su posledica izborne prevare i zastrašivanja birača. Njegove pristalice, uz posredništvo Zapada, organizovale su ulične demonstracije koje su prerasle u proteste širokih razmera. Ovaj događaj nazvan je narandžasta revolucija.