PUTINOV ČOVEK POBESNEO, MOSKVA ZAPRETILA FINSKOJ: Nisu isključeni ni vojni odgovor!


IZVOR: Republika - 12.05.2022 | 13:16


Zvanična Moskva je reagovala posle najave Finske da će se pridružiti NATO Alijansi.

Foto: Tanjug/AP, Twitter
PUTINOV ČOVEK POBESNEO, MOSKVA ZAPRETILA FINSKOJ: Nisu isključeni ni vojni odgovor!

Finska je ranije najavila da će zatražiti članstvo u NATO, a sada je stigla i reacija iz Moskve.

- Širenje NATO ne pogoduje bezbednosti u Evroaziji, ulazak Finske u alijansu predstavlja pretnju za Rusiju - saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je naglasio da će Rusija adekvatnim merama odgovoriti na ovu situaciju, kako bi zaštitila svoju bezbednost.

- Naravno, sve će to postati elementi za posebnu analizu i izradu neophodnih mera kako bi se uravnotežila situacija i obezbedila naša bezbednost - rekao je jedan od Putinovih najbližih saradnika.

Istovremeno, prema njegovim rečima, praktične akcije Rusije kao odgovor na ulazak Finske u Severnoatlantsku alijansu zavisiće od stepena napredovanja vojne infrastrukture bloka do granica zemlje.

- Sve će zavisiti od toga kako će ovaj proces proširenja biti izražen u budućnosti, koliko će se vojna NATO infrastruktura približiti našim granicama - rekao je Peskov.

On je podsetio na aktuelno uputstvo ruskog lidera Vladimira Putina da izradi spisak mera za jačanje zapadnih granica Ruske Federacije u vezi sa jačanjem istočnog krila NATO-a.

- Finska se pridružila neprijateljskim koracima koji su preduzeti unutar EU prema našoj zemlji. To ne može a da nam ne izazove žaljenje i razlog je naših odgovora u ogledalu - dodao je Peskov.

Finski predsednik Sauli Niiniste i premijerka Sana Marin naveli su u zajedničkom saopštenju da zemlja treba da podnese zahtev za članstvo u NATO što je pre moguće. Očekuje se da će zvanična odluka biti doneta u nedelju 15. maja.