TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN TRAMPA: Pozivao na otvaranje vatre na demonstrante! SAMO IM PUCAJTE U NOGE ILI TAKO NEŠTO!


IZVOR: Republika - 03.05.2022 | 12:50


Bivši ministar odbrane Mark Esper kaže u svojoj novoj knjizi da je tadašnji predsednik Donald Tramp pokrenuo ideju pucanja na demonstrante koji su izašli na ulice oko Bele kuće nakon ubistva Džordža Flojda 2020. godine.

Foto: Tanjug/AP
TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN TRAMPA: Pozivao na otvaranje vatre na demonstrante! SAMO IM PUCAJTE U NOGE ILI TAKO NEŠTO!

- Zar ne možeš da ih upucaš? Samo im pucaš u noge ili tako nešto? - pitao je Tramp, navodiu Esperovoj knjizi „Sveta zakletva“, preneo je Aksios.

Trampov portparol nije želeo da komenatriše ovu izjavu.

Novinar Majkl Bender je u svojoj knjizi "Iskreno, pobedili smo na ovim izborima: Unutrašnja priča o tome kako je Tramp izgubio“ takođe navodio da je Tramp pozivao na otvaranje vatre tokom demontracija.

Foto: AP/Evan Vucci

Donald Tramp

Prošle godine, Benderova knjiga otkrila je nove detalje o tome kako je Tramp više puta pozivao policiju da puca na demonstrante tokom sastanaka u Ovalnoj sobi.

- Samo pucajte u njih - rekao je Tramp u više navrata u Ovalnom kabinetu, prema Benderovoj knjizi.

Foto: Tanjug/AP

 

Kada su predsedavajući Združenog šefa vlade Mark Milei i tadašnji državni tužilac Bil Bar uzvratili, Tramp je to ublažio, ali samo malo, dodaje Bender.

- Pa, pucajte im u nogu — ili možda u stopalo - rekao je Tramp i dodaje da se prema njima mora postupati strogo.

Foto: Tanjug/AP

Demonstracije

Ranije ovog meseca,  Ministarstvo pravde je postiglo sporazum o rešavanju četiri tužbe koje su podneli demonstranti koji su nasilno proterani sa vašingtonskog trga Lafajet tokom protesta za rasnu pravdu ispred Bele kuće 2020, preneo je CNN.

Američka policija Park i američka tajna služba složile su se da revidiraju svoju politiku prema demonstracijama i kontroli mase, navodi se u nagodbi podnetom federalnom sudu DC-a.

BONUS VIDEO: