IZBORIĆEMO SE SA NESTAŠICOM GORIVA! Zelenski: Rusi oštetili skladišta nafte, ali imaćemo derivate!


IZVOR: Republika - 30.04.2022 | 06:36


Ukrajina će se uskoro izboriti sa nestašicom goriva, iako su ruske snage oštetile brojna skladišta nafte, saopštio je danas predsednik Volodimir Zelenski.

Foto: Tanjug/AP
IZBORIĆEMO SE SA NESTAŠICOM GORIVA! Zelenski: Rusi oštetili skladišta nafte, ali imaćemo derivate!

Ove nedelje Rusija je izvršila udare na postrojenja glavnog ukrajinskog proizvođača goriva, rafineriju nafte u Kremenčuku, kao i na nekoliko drugih velikih skladišta, prenosi Rojters.

- Redovi i rastuće cene goriva na benzinskim pumpama primetne su u mnogim regionima naše zemlje - saopštio je Zelenski u noćašnjem video obraćanju.

On je naglasio da "okupatori namerno uništavaju infrastrukturu za proizvodnju, snabdevanje i skladištenje goriva" u Ukrajini.

- Rusija je blokirala i naše luke, tako da nemamo hitna rešenja za ove nestašice. Ali vladini zvaničnici obećavaju da će u roku od nedelju dana, a najviše dve, sistem snabdevanja Ukrajine gorivom funkcionisati - dodao je Zelenski.

U saopštenju, ministarka ekonomije Julija Sviridenko je rekla da će svi nedostaci biti eliminisani u roku od nedelju dana, pošto su ukrajinski operateri obezbedili ugovore sa evropskim dobavljačima, navodi Rojters.