CIA čuva 3.000 krvnika u Tirani za napad na Iran


IZVOR: E. S. T. - 03.01.2018 | 21:31


Amerika u albanskoj prestonici Tirani priprema 3.000 boraca ozloglašene grupe Mudžahedini-e-Halk (MEK), glavnog protivnika iranskog režima, koji samo čekaju mig Vašingtona za napad na vlasti Teherana, oslabljene aktuelnim, višednevnim protestima u toj zemlji. To tvrde analitičari za ruski Sputnjik, navodeći da je američka CIA još prošle godine u Albaniji formirala operativni štab i u njega prebacila rukovodstvo MEK. Ta grupa nekada je bila najveći neprijatelj SAD, ali sad je jedan od najbližih saveznika Vašingtona.

Foto: Tanjug/AP

Analitičari tvrde da Vašington na Balkanu sprema iranske ekstremiste iz grupe Mudžahedini-e-Halk za udar na zvanični Teheran, oslabljen višednevnim krvavim nemirima

Borba protiv iranskog režima bila je tema nekoliko sastanaka u Beloj kući. Amerikanci su preselili mudžahedine u Tiranu, koja je takođe umešana u čitavu stvar. MEK ima svoj štab i sajt na kojem pomno prati šta se dešava u Iranu. To je neobična organizacija koja je u poslednjih deset godina organizovala terorističke napade protiv iranskih vlasti - navodi za Sputnjik stručnjak Aleksandar Pavić, podsećajući da je lider SAD Donald Tramp još u kampanji gurao antiiransku liniju.

Foto: Tanjug/AP

Ovo su glavni razlozi pobune

- demonstrante pretežno čine mladi od 25 godina, koji se bune zbog rasta cena hrane i goriva

- u zemlji vladaju nezaposlenost (u nekim delovima je viša od 60%), ekonomska nejednakost, a pripadnici srednje klase rade po dva posla

- građani su očekivali boljitak nakon ukidanja sankcija 2015, ali smatraju da se malo šta promenilo

- Iranci su osiromašili za 15 odsto u protekloj deceniji, iako se stanje privrede ipak popravilo

- tako je inflacija pala na jednocifrenu brojku, a BDP je skočio za 12,5 odsto. Međutim, to je sve posledica rasta izvoza nafte

- trn u oku narodu je i spoljna politika Teherana - intervencije u Siriji i Iraku, borba oko uticaja sa Saudijskom Arabijom, finansijska podrška Palestincima i libanskom šiitskom Hezbolahu

- On je vezan za izraelski lobi, što je dokazao prebacivanjem američke ambasade u Jerusalim, a Iran je Izraelu neprijatelj broj jedan, naročito posle izraelskog neuspeha u Siriji jer je Asadov režim ostao na vlasti. Tramp sad ovo uvlači u oblande "borbe protiv terorizma", ali znamo da to nije tačno jer, ako ćemo u brojkama, teroristička država broj jedan je Saudijska Arabija - tvrdi Pavić.

Aleksandar Pavić: Donald Tramp je još u kampanji gurao antiiransku liniju. On je mnogo vezan za izraelski lobi

I glavni urednik portala Fakti Đuro Bilbija veruje da bi mudžahedini iz Albanije mogli brzo da deluju i prebace se u Teheran.

- Iran je, međutim, tvrd orah. On je oslobodio svoje puteve nafte, a i ovaj režim je mnogo čvršći od onog koji je svojevremeno upao u američku ambasadu i držao taoce.

Na njemu SAD mogu ozbiljno da polome zube. Teheran sada ima i ruski raketni sistem S-300, a i zna koju igru igra i ko mu je protivnik. Nisu im protivnici ti koji su izašli na demonstracije ovih dana - zaključio je Bilbija.

25 gradova je žarište demonstracija

Podsetimo, nasilni protesti u više iranskih gradova traju od prošlog četvrtka, a počeli su najpre kao borba protiv siromaštva i korupcije, a zatim prerasli u antivladina okupljanja. U nemirima su stradale 22 osobe, a uhapšeno je oko 450 ljudi. Istovremeno je desetine hiljada Iranaca organizovalo skupove podrške iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneju, noseći transparente "Smrt Americi, smrt Izraelu, živeo naš ajatolah".