HOLANDIJA SE SPREMA ZA SMRZAVANJE ZBOG "RATA" S RUSIJOM! Reagovala vlada, građanima poručeno: Obucite jakne i debele čarape!


IZVOR: Republika - 03.04.2022 | 09:30


Holandska vlada na čijem je čelu premijer Mark Rute donela je drastične mere tokom ovih hladnih dana kako bi se smanjila zavisnost od energenata iz Rusije.

Foto: Tanjug/AP
HOLANDIJA SE SPREMA ZA SMRZAVANJE ZBOG "RATA" S RUSIJOM! Reagovala vlada, građanima poručeno: Obucite jakne i debele čarape!

Holandska vlada na čelu s premijerom Markom Ruteom sprema se za smrzavanje u vreme kada je evropski kontinent, iako je došlo proleće, pogodila neuobičajena zima za ovo doba godine i kada je zvanični Amsterdam rešio da u trenutku ekstremno zategnutih odnosa s Ruskom Federacijom, zbog njene invazije na Ukrajinu, smanji energetsku zavisnost od te zemlje. 

U skladu sa tim je vlada pozvala javnost da smanji grejanje svojih domova, prenela je nemačka novinska agencija dpa, a uz to je građanima savetovano da se ugreju na drugačiji način - obkačenjem jakni, džempera, rukavica i kapa. 

Osim toga, termostati će, kako su mediji preneli odluku vlade, u narednom periodu biti spušteni za dva stepena Celzjusovih u službenim institucijama u Holandiji kako bi se smanjila potrošnja energije. 

Vlada je poručila da želi da da dobar primer - prenela je holandska novinska agencija ANP i istakla deo saopštenmja Ruteovih saradnika. 

- Naši računi za energiju rastu, moramo postati manje zavisni od gasa iz Rusije i želimo da se borimo protiv klimatskih promena - navedeno je u dokumentu. 

Foto: Tanjug/AP

Energetska kriza pogodila je pola planete zbog ukrajinskog rata

Prema napisima ANP, u novinskim oglasima i putem internet kampanje građani su pozvani da greanje u domovima podese na najviše 19 stepeni.

- Obucite toplu jaknu ili džemper, deblje čarape i papuče - savetuje se u kampanji i dodaje: 

- Ako ostanete kod kuće, možda se termostat može smanjiti za jedan stepen - zaključeno je u pozivu.  

Podsetimo, Holandija je jedna od zemalja koja je najoštrije kritikovala Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina zbog izazivanja rata u susednoj Ukrajini, ali je priznala da bi joj odustajanje od ruskih energenata nanelo dalekosežne posledice.