PRESEDAN OD NOBELOVOG KOMITETA: Evropski političari bi da predlože Zelenskog, traže ponovno otvaranje nominacija!


IZVOR: Republika - 18.03.2022 | 15:54


U saopštenju evropskih političara upućenom komitetu za Nobelovu nagradu poziva se na ponovno otvaranje i produženje procesa nominacije do 31. marta.

Foto: Tanjug/AP
PRESEDAN OD NOBELOVOG KOMITETA: Evropski političari bi da predlože Zelenskog, traže ponovno otvaranje nominacija!

U svetlu istorijskih događaja bez presedana, s poštovanjem pozivamo Komitet za Nobelovu nagradu za mir da ponovo otvori i ponovo razmotri nominaciju za 2022, naveli su evropski političari u pismu. Oni žele da za pomenutu nagradu budu nominovani ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, ali i ukrajinski narod.

U saopštenju poslatom komitetu, političari su tražili da se proces nominovanja ponovo otvori i produži do 31. marta.

- Svet je šokiran slikama iz rata, milioni porodica žive u strahu. Njihovi domovi su bili ugroženi bombardovanjem i ruskom invazijom. Svedoci smo hrabrosti koju je ukrajinski narod pokazao prema Rusiji -  navodi se u pismu.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

- Upravo sada i širom sveta, svi demokratski građani postavljaju isto pitanje: šta možemo da uradimo da podržimo narod Ukrajine? Verujemo da je sada vreme da pokažemo građanima Ukrajine da je svet na njihovoj strani - dodaju oni.

- Iako smo svesni da je reč o prekidu postupka, smatramo da je ovaj prekid opravdan trenutnom nepredviđenom situacijom. Naša je demokratska dužnost da se suprotstavimo autoritarnosti i da podržimo ljude koji se bore za demokratiju - navodi se u pismu.

BONUS VIDEO: